Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Orosz álláspontBrüsszel oldja fel a szankciókat

2019. november 26., kedd, Világfigyelő

Oroszország nem fogja elsőként visszavonni az ellene elrendelt szankciókra válaszul bevezetett importkorlátozásokat – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, miután tegnap Moszkvában fogadta finn hivatali partnerét, Antti Rinnét.

Medvegyev a megbeszélést követő közös sajtóértekezleten azt mondta, az orosz vállalatok egy része kifejezetten azt kéri tőle, hogy az ellenszankciók örökre érvényben maradjanak. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy ha Ukrajnában elmozdulás történik a – Moszkva által belső konfliktusnak mondott – válság rendezésében, akkor javulhat az Oroszország és az EU közötti viszony is. „Ha nem sikerül előrelépni, akkor a szankciók és a mi ellenszankcióink is sokáig megmaradnak. De ilyen körülmények között is lehet élni és fejlődni” – mondta.

Az orosz kormányfő ugyanakkor sokkal fontosabbnak tartja az egyes uniós tagállamokkal való kétoldalú, mint az EU egészével való kapcsolattartást. „Normális kapcsolatokat akarunk az EU-val, de addig, amíg az EU nem akarja ezeket helyreállítani, semmit sem fogunk tenni” – fogalmazott a kormányfő. Ha Brüsszel rontotta el a viszonyt, akkor neki is kell azt helyreállítania – fűzte hozzá. Célzást tett rá, hogy az EU-nak új vezetése van, amely ezt megtehetné.

Rinne azt hangoztatta, hogy az EU–orosz kapcsolatok normalizálásának ügye a feszültséget keltő ukrajnai konfliktus rendezésének függvénye, amelyben Oroszországnak kulcsszerepe van. Kifejezte reményét, hogy a normandiai négyek december 9-én esedékes párizsi csúcstalálkozóján sikerül majd előrelépni a minszki megállapodások megvalósításában, mert ez előfeltétele a szankciók feloldásának.

Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusban 2020 végéig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, köztük az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót. Ezt megelőzően az Európai Bizottság 2020. június 23-ig hosszabbította meg az Oroszország ellen a Krím félsziget 2014-ben történt orosz elcsatolása és a délkelet-ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett, évente meghosszabbított, a tavalyi kercsi incidens címén kiegészített gazdasági büntetőintézkedéseket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1098
szavazógép
2019-11-26: Világfigyelő - :

A külügyminiszterek jóváhagyták (Alakul az új Európai Bizottság)

Az Európai Unió külügyminiszteri tanácsa úgy döntött, hogy elfogadja, ezzel az Európai Parlament elé terjeszti az új Európai Bizottság személyi összetételére vonatkozó javaslatot, amelyben Várhelyi Olivér mint a bővítési portfólióra jelölt magyar biztos is szerepel – közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tegnap Brüsszelben az MTI-nek nyilatkozva. Ezt megelőzően a tagállamok kormányai ugyancsak tegnap hivatalosan is elfogadták a Bizottság tagjainak névsorát.
2019-11-26: Világfigyelő - :

Kormány nélkül Belgium

Napra pontosan fél év eltelt a választások óta, azonban még mindig nincsen kormánykoalíciós megállapodás Belgiumban – jelentette a helyi sajtó tegnap.