Kormány nélkül Belgium

2019. november 26., kedd, Világfigyelő

Napra pontosan fél év eltelt a választások óta, azonban még mindig nincsen kormánykoalíciós megállapodás Belgiumban – jelentette a helyi sajtó tegnap.

Elemzők szerint a legnagyobb esélye jelenleg egy szivárványkoalíció kialakításának van a vallon és a flamand liberális, szocialista és zöld pártok, illetve talán a flamand kereszténydemokraták részvételével. Akadnak azonban, akik úgy látják, hogy még nem zárható ki teljesen a flandriai nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) és a vallóniai Szocialista Párt (PS) elsőre valószerűtlennek tűnő megegyezése sem. „Nem szabad alábecsülnünk a szövetségi kormány hiányának jelentőségét. Egy nagyobb gazdasági sokkhelyzet esetén nem tudnánk megfelelő intézkedéseket elfogadni” – emelte ki a kormányalakítás koordinálásával megbízott Paul Magnette, akinek tegnap Fülöp király december 9-ig meghosszabbította a mandátumát. Regionális szinten már sikerült mindenhol a kormányzó szövetség létrehozása, elsőként az apró német ajkú közösségben és az úgynevezett Brüsszel Fővárosi Régióban, majd Vallóniában és Flandriában. Az országot nemcsak a május végi választások, hanem már tavaly december óta ügyvivői kormány irányítja, minthogy az addigi négypárti szövetség akkor felbomlott. A belga pártok a 2010-es választás után rekordideig, 541 napon át tartó huzavona után tudtak csak megállapodni. Többek szerint elképzelhető, hogy ez a csúcs most meg fog dőlni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2019-11-26: Világfigyelő - :

Brüsszel oldja fel a szankciókat (Orosz álláspont)

Oroszország nem fogja elsőként visszavonni az ellene elrendelt szankciókra válaszul bevezetett importkorlátozásokat – jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, miután tegnap Moszkvában fogadta finn hivatali partnerét, Antti Rinnét.
2019-11-26: Világfigyelő - :

Újabb csapás az Iszlám Államra

Tucatnyi európai uniós tagország hatóságai összehangolt akcióban rajtaütöttek az Iszlám Állam terrorcsoport internetes propagandagépezetén – jelentette be tegnap az Europol.