Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nagyobb lesz a hiány

2019. november 27., szerda, Belföld

A kormány idén a bruttó hazai termékhez (GDP) mérten a korábbinál nagyobb, 4,3 százalékos államháztartási hiányra számít – derült ki a kabinet által közzétett költségvetés-kiigazítási tervezetből.

  • Florin Cîțu pénzügyminiszter
    Florin Cîțu pénzügyminiszter

A pénzügyminisztérium honlapján tegnap közzétett idei második költségvetés-kiigazítási tervezet szerint a deficit az év végén várhatóan eléri a GDP 4,3 százalékát, miután az októberben megbuktatott szociáldemokrata kormány eredetileg 2,76 százalékos hiányt tervezett. Florin Cîțu pénzügyminiszter szerint azonban „valótlan adatokra, a bevételek túlbecsülésére épült” a 2019-es költségvetés. Másrészt a korrekcióra azért is szükség van, mert nem voltak előirányozott összegek a nyugdíjak, juttatások, betegszabadságok és egyéb szociális kiadások fedezésére. Hozzátette: a költségvetés-kiigazítás szerepe, „hogy kijavítsa a Szociáldemokrata Párt (SZDP) kormánya által az elmúlt három esztendőben elkövetett ostobaságokat”. Cîţu cinikusnak nevezte, hogy az az SZDP bírálja a költségvetés-kiigazítást, amely három hónapja nem fizette ki a betegszabadságokat és nem térítette meg az áfát. A tárcavezető azt állítja, hogy ez a költségvetés-módosítás „véget vet annak a gyalázatos gyakorlatnak, hogy a szociális kiadásokra kiutalt pénzt a helyi bárók használják”, ugyanakkor megszünteti azt az – Európai Bizottság által törvénytelennek minősített – eljárást, amely szerint úgy csökkentették év végén mesterségesen a költségvetés hiányát, hogy bizonyos kiadásokat a következő évre halasztottak.

A jelenlegi költségvetéshez képest az államháztartás bevételei 18,36 milliárd lejjel lesznek kisebbek (ebből majdnem 10 milliárd lej adóbevétel és majdnem 8 milliárd lej az európai alapokból származó bevétel), a kiadások pedig 2,09 milliárd lejjel csökkennek. A tervezet szerint a liberális kormány csak 4 százalékos gazdasági növekedésre számít, miután az előző kabinet 5,5 százalékos GDP-bővülésre építette a büdzsét.

A tervezet szerint – amelyet várhatóan a következő napokban fogad el a kormány – a munkaügyi minisztérium költségvetését 3,98 milliárd lejjel egészítik ki, ebből több mint 1,97 milliárd lej megy a társadalombiztosítási büdzsé kiegyensúlyozására (a nyugdíjak, családi pótlékok, a fogyatékkal élő személyeknek nyújtandó állami támogatások, gyermeknevelési pótlékok stb. kifizetésére). Az egészségügyi minisztérium költségvetését közel 2,9 milliárd lejjel, a regionális fejlesztési és közigazgatási tárca költségvetését 1,76 milliárd lejjel egészítik ki (ebből az összegből fedezik többek között a Helyi Fejlesztések Országos Programja keretében felgyűlt számlák kifizetését), a pénzügyminisztérium büdzséje 388,3 millió lejjel nő, az üzleti szféráért felelős tárca költségvetése pedig 299 millió lejjel, hogy biztosítani lehessen a kis- és középvállalkozások támogatását célzó projektek lebonyolítását.

Ezzel szemben az oktatási minisztérium költségvetése 2,08, a belügyminisztériumé 1,19, a szállítási minisztériumé 1,08, a mezőgazdasági minisztériumé 1,07 milliárd lejjel, az európai alapok minisztériumé 302,3 millió lejjel csökken, minden tárcánál főként a külföldi, vissza nem térítendő alapokból finanszírozott projektekből származik a megtakarítás. A kormányfőtitkárság büdzséje 227,5, a távközlési tárcáé pedig 110,9 millió lejjel csökken a költségvetés-kiigazítás nyomán.

Az ügyben Klaus Iohannis államelnök is nyilatkozott tegnap, aki szerint még nem világos, hogy sikerül-e 3 százalékon tartani jövő évben az államháztartási hiányt, ehhez még további egyeztetések szükségesek. A Ludovic Orban miniszterelnök által vezetett kormány azt a célt tűzte ki, hogy december 15-ig előkészíti a 2020-as költségvetést.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1067
szavazógép
2019-11-27: Világfigyelő - :

A karácsonyi vásárok biztonságáért

Idén is rendkívüli biztonsági intézkedések közepette nyitnak meg az adventi vásárok Németországban az állandó terrorveszély miatt. Az ország csaknem valamennyi nagyvárosában tovább erősítették a karácsonyi vásárok védelmét, és továbbfejlesztették a 2016-ban egy berlini vásáron történt iszlamista terrortámadás tanulságaként kidolgozott megoldásokat.
2019-11-27: Belföld - :

Nő a minimálbér

A 2020-as minimálbér nettó 83 lejjel (bruttó 150 lejjel) nő – jelentette be a Társadalmi Párbeszéd Háromoldalú Országos Tanácsának tegnapi ülését követően Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.