Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nő a minimálbér

2019. november 27., szerda, Belföld

A 2020-as minimálbér nettó 83 lejjel (bruttó 150 lejjel) nő – jelentette be a Társadalmi Párbeszéd Háromoldalú Országos Tanácsának tegnapi ülését követően Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője.

  • Fotó: ZiarulBursa
    Fotó: ZiarulBursa

Dancă szerint ez az emelés objektív mutatókra épül, és úgy növeli a polgárok vásárlóerejét, hogy az nem lesz negatív hatással a gazdaság versenyképességére és nem bontja meg a makrogazdasági egyensúlyt.

A pénzügyminiszter vázolta a minimálbér emelésére vonatkozó három javasolt forgatókönyvet. Az első szerint a bruttó minimálbér az Országos Statisztikai Intézet által 2019 októberére számított inflációs rátával (3,4%), valamint az Eurostat által 2018-ra számított, egy foglalkoztatottra jutó valós munkatermelékenység-növekedéssel (3,7%) nő, ami összesen 7,2 százalékot tesz ki, azaz a minimálbér 2080 lejről 2230 lejre emelkedik. A másik két forgatókönyvnek ugyanez az alapja, ám különböző korrekciós mechanizmusokat tartalmaz a gazdasági növekedés (makrogazdasági kockázatok), illetve a munkanélküliség (munkaerőpiaci egyensúlyhiány) függvényében.

A tárcavezető szerint egyik forgatókönyvben sem lehet rosszabb eset annál, hogy nem nőnek a bérek.

Kérdésre válaszolva Cîţu kifejtette: a kiemelt minimálbérek (egyetemi végzettség, építőipar) egyelőre maradnak, de hosszú távon azt tartanák kívánatosnak, hogy országos szinten egy minimálbér legyen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1152
szavazógép
2019-11-27: Belföld - :

Nagyobb lesz a hiány

A kormány idén a bruttó hazai termékhez (GDP) mérten a korábbinál nagyobb, 4,3 százalékos államháztartási hiányra számít – derült ki a kabinet által közzétett költségvetés-kiigazítási tervezetből.
2019-11-27: Belföld - :

Előrehozott választásokat tervez

Az előrehozott választások jó megoldást jelentenek, de korai még egy időpont leszögezéséről beszélni – fejtette ki Klaus Iohannis államelnök tegnap.