Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Túlélő betegek megfigyelése

2019. november 28., csütörtök, Család

A szívinfarktuson átesett páciensek országos adattárát hozza létre a kolozvári Niculae Stăncioiu Szívkórház a Norvég Alap 2,5 millió eurós támogatásával.

  •  Fotó: szivinfo.com
    Fotó: szivinfo.com

Románia az élen áll a szív- és érrendszeri betegségek okozta elhalálozások száma terén, és azt szeretnénk megvizsgálni, hogy miért van ez – mondta el a hétfőn tartott sajtótájékoztatón Adrian Iancu, a kórház professzora.

A projekt keretében a kolozsvári szívkórház együtt fog működni a temesvári szív- és érrendszeri betegségek kórházával és a nagyváradi megyei sürgősségi kórházzal. A nyilvántartásba bekerülnek a szívinfark­tust túlélő betegek, megfigyelik egészségi állapotuk alakulását. Az adattár alapján a program keretében statisztikai elemzéseket végeznek és figyelemmel kísérik a kockázati tényezőket. Reményeik szerint 4000–4500 beteget tudnak majd figyelemmel követni. „Tudni akarjuk, mi idézte elő a szívinfarktust, hogy tudnánk megelőzni megismétlődését, tekintve, hogy vannak olyan személyek, akiknél az első infark­tus után egy évvel bekövetkezik a második is” – magyarázta a professzor. A 2,5 millió eurós projektet a Norvég Alap támogatásából fedezik, speciális szív MRI (mágneses rezonancia)-készüléket, illetve egy szívműködést segítő műszert (mesterséges szívet) vásárolnak, amelyet a szívelégtelenséggel küzdő beteg mellkasába ültetnek be néhány napra, hogy a szívműködést segítse addig, amíg műtéti úton sor kerülhet a stentbeültetésre. A projektben támogatást nyújt két norvégiai intézet is, a bergeni Haukeland Egyetemi Kórház és a tromsöi Észak-Norvég Egyetemi Kórház is. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1100
szavazógép
2019-11-28: Család - :

A rizikék 1.

Elég kevesen ismerik Háromszéken (kivéve Felső-Háromszéket) a máshol oly népszerű rizikét (Lactarius deliciosus stb.). Sokfelé csak újabban szedik, eszik, például a Bakony vidékén.
2019-11-28: Család - :

Elborzasztó adatok

38 445 családon belüli erőszakos cselekedetről érkezett jelentés a rendőrséghez 2018-ban, de a gyakorlatban ennél háromszor több olyan eset lehet, amely soha nem jut a hatóságok tudomására – ismertette Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő hétfőn, a nők elleni erőszak világnapján Nagyváradon. Hozzátette: nem csak aggasztóak, hanem egyenesen borzasztóak a családon belüli erőszakra vonatkozó statisztikai adatok.