Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Elborzasztó adatok

2019. november 28., csütörtök, Család

38 445 családon belüli erőszakos cselekedetről érkezett jelentés a rendőrséghez 2018-ban, de a gyakorlatban ennél háromszor több olyan eset lehet, amely soha nem jut a hatóságok tudomására – ismertette Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő hétfőn, a nők elleni erőszak világnapján Nagyváradon. Hozzátette: nem csak aggasztóak, hanem egyenesen borzasztóak a családon belüli erőszakra vonatkozó statisztikai adatok.

  • Fotó: neeem.ro
    Fotó: neeem.ro

A több mint 38 ezer esetnek mindössze 3,5 százalékából lesz bírósági ügy, tehát csak 1300 agresszor ellen emeltek vádat – mondta a képviselő, aki szerint ezek a számadatok egyrészt a vonatkozó törvények hiányosságaira, másrészt a lakosság mentalitására is rávilágítanak. Az Eurobarométer 2016-os felmérése szerint a román állampolgárságú alanyok 55 százaléka úgy vélte, hogy a nemi erőszak olykor indokolt, és minden ötödik válaszadó volt azon az állásponton, hogy a nemi erőszakot nem kellene büntetni.

2019 első fél évében 946 nemi erőszakról, 112 halálos kimenetelű bántalmazásról és 19 851 családon belüli erőszakos tettről érkezett jelentés. Egy héten átlagosan három kiskorú lányt erőszakol meg vagy molesztál szexuálisan valamely családtagja.

Biró Rozália felhívta a figyelmet: a családon belüli erőszak nem magánügy, az egész társadalomnak fel kell lépnie ellene. Az RMDSZ Nőszervezete harmadik éve kapcsolódott be a családon belüli erőszak elleni harcba és működteti a neeem.ro honlapot.

Romániában folyamatosan nő a családon belüli erőszak gyakorisága, 2009 és 2016 között 1374 személy vesztette életét családtagtól elszenvedett bántalmazások következtében – derült ki idén Bukarestben, amikor március 4-én a kormánypalotában aláírták a VENUS – együtt egy biztonságos életért címet viselő projekt finanszírozásáról szóló dokumentumot. Az aláírás alkalmával Viorica Dăncilă akkori kormányfő azt emelte ki: az ideiglenes távoltartási parancs bevezetése azt szolgálja, hogy a közvetlen veszélyben lévő személyek védelmében azonnal közbeléphessen a rendőrség. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1099
szavazógép
2019-11-28: Család - :

Túlélő betegek megfigyelése

A szívinfarktuson átesett páciensek országos adattárát hozza létre a kolozvári Niculae Stăncioiu Szívkórház a Norvég Alap 2,5 millió eurós támogatásával.
2019-11-27: Közélet - Nagy D. István:

Megyei kórház: új eszközökkel gazdagodott a szemészeti osztály

Több mint 670 ezer lejes beruházás nyomán korszerű eszközökkel gazdagodott a napokban a Dr. Fogolyán Kristóf Kovászna Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti osztálya. A megye legnagyobb egészségügyi intézményének vezetősége tízéves „tartozását” törlesztette az osztállyal szemben. Az eszközbeszerzés ugyanakkor nem áll le itt, az elkövetkezendőkben a műtő további felszerelését szándékoznak kicserélni, illetve megtörténtek az első lépések az osztálynak otthont adó épület korszerűsítése irányába is.