Bánk bán a somlyói nyeregben

2019. november 28., csütörtök, Magazin

Új Bánk bán-előadást mutatnak be a Coopera és partnerei együttműködésével 2020-ban Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadás, amelynek címszerepében Molnár Levente erdélyi származású művészt láthatja majd a közönség, egyben tisztelgés a nemzeti összetartozás éve előtt – hangzott el az eseményt beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.

  • Molnár Levente, az előadás főszereplője. Fotó: MTI
    Molnár Levente, az előadás főszereplője. Fotó: MTI

Vadász Dániel, a Coopera alapító producere elmondta: a 2020-ban induló, magyarországi és nemzetközi turnét is magában foglaló előadás-sorozat erdélyi díszbemutatója 2020. augusztus 9-én lesz a csíksomlyói Nyeregben, ahová mintegy százezer embert várnak a szervezők. Az opera anyaországi bemutatójára jövő év augusztus 20-án kerül sor a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A külföldi turné első állomása az opera hazájába repíti a magyar nemzeti operát: októberben az olaszországi Genova ad otthont az előadásnak – közölte a producer. A tervek szerint három évig játszanák az új produkciót, és ezalatt csaknem száz előadást láthatna a közönség.

Az első két előadást a Kolozsvári Magyar Opera Zenekarával, Vegyes Karával és Balettkarával közösen hívják életre, a későbbiekben pedig, ahogy a Coopera előadásai kapcsán lenni szokott, helyi színházak karai csatlakoznának be az énekesek mellé. Magyarországon többek között a debreceni Csokonai Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban és a Győri Nemzeti Színházban is színpadra állítják az előadást. „Számomra és számunkra a nemzeti összetartozást nem lehet szebben kifejezni, mint a művészettel, anyaországi és határon túli művészek közös alkotásával” – mondta Vadász Dániel.

A produkcióba a Kossuth- és Jászai-díjas Vidnyánszky Attila és a Liszt-díjas Molnár Levente mellett olyan kiemelt művészeket sikerült bevonni, mint a szintén Liszt-díjas Kesselyák Gergely karmester, valamint Kováts Kolos és Kálmándi Mihály Kossuth-díjas operaénekesek. Melinda szerepében a Honthy-díjas Fischl Mónikát, míg Gertrúd szerepében a Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett mezzoszopránt, Mester Viktóriát láthatja a közönség. A produkció első szereposztásában színpadra áll még Boncsér Gergely és Kendi Lajos is.

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, nagy örömmel fogadta a megkeresést, különös tekintettel arra, hogy az augusztus 20-ai előadások mindig kiemelt ünnepként szerepelnek a Szabad Tér Színház nyári évadában.

Vidnyánszky Attila, akinek elmondása szerint ez lesz a hetedik Bánk bán-rendezése, kijelentette: nagy ajándék számára, hogy ő rendezheti az előadást, ami óriásai kihívás is lesz. Mint mondta, a legjobban megírt magyar színdarabnak tartja a Bánk bánt, amely shakespeare-i magasságokat ér el. A történet mindig aktuális, a legnagyobb dolgainkról, örökké létező problémáinkról, lehetőségeinkről szól.

Kesselyák Gergely Liszt-díjas karmester kitért arra, hogy a Bánk bán ősverzióival szemben ő a Nádasdy-féle átdolgozás mellé áll, de nyitva hagyja azt a kérdést, hogy végül milyen előadást láthat majd a közönség.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója elmondta, hogy az előadáshoz az Országos Széchényi Könyvtár, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a múzeum közreműködésével egy utazó kiállítással készülnek, amely a Bánk bán opera és dráma több mint 200 éves történetét mutatja be.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója elmondta: megtisztelő számukra, hogy ebben a felállásban egy új Bánk bán részesei lehetnek. A darab helyi jelentőségét hangsúlyozva hozzátette: több mint 150 év alatt alig volt Kolozsváron olyan évad, amelyben kimaradt a repertoárból Erkel Ferenc műve.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2019-11-28: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Petőfi útjai
Csadi Zoltán színművész Petőfi Sándor Kerényi Frigyeshez írt Úti levelei alapján készült Útirajzok című előadását, amely nemzeti költőnk magyarországi és erdélyi vándorlásait, utazásait mutatja be, ma Kovásznán 13 órától a Művelődési Központban, 18 órától pedig a városi művelődési ház Ignácz Rózsa Termében, Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium dísztermében pénteken 10.30 és 12.30-tól láthatja a közönség.
2019-11-28: Magazin - :

Felvidéki és vajdasági turnén az Osonó

Öt településen, Andódon, Dunaszerdahelyen, Torontáltordán, Magyarszentmihályon és Zentán is bemutatja az Osonó Színházműhely november 24. – december 2. között az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című, többszörösen díjazott dokumentarista színházi elő­adását. A turné során minden előadás után közönségtalálkozót is tartanak.