Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ismét felfegyverzik az erdészeket

2019. november 28., csütörtök, Belföld

A parlament megteremtette a jogalapot ahhoz, hogy az erdészek halált okozó fegyverekkel járőrözhessenek, és használhassák is azokat: az erről szóló jogszabály-módosítást tegnap egyhangúlag szavazta meg a képviselőház.

  • Fotó:B1
    Fotó:B1

Az erdészek fegyverviselésében egy tavaly januárban hozott kormányrendelet okozott zavart, amely megtiltotta számukra a hosszú csövű lőfegyverek használatát. A kormányrendelet által engedélyezett pisztolyok beszerzési eljárása viszont elhúzódott, így az erdészek védtelenek maradtak az egyre agresszívabb fatolvajokkal szemben.

November elején több ezer tüntető vonult utcára Bukarestben környezetvédő szervezetek felhívására, hogy a törvénytelen erdőirtások és az erdészek elleni egyre gyakoribb erőszak miatt tiltakozzon. A Greenpeace romániai szervezete szerint évente 20 millió köbméter fa tűnik el Románia erdeiből, holott a törvényesen kitermelhető mennyiség 18 millió köbméter.

Szeptember végén az erdész szakszervezet tagjai vonultak öt koporsóval és az erőszak áldozatává vált társaik nevét viselő keresztekkel a parlament elé, az erdészek jogköreinek bővítését, önvédelmi felszerelésük javítását követelve. Az utóbbi években több száz erdész szembesült halálos fenyegetéssel, hatan pedig életükkel fizettek, amikor illegális szállítmányokat próbáltak megállítani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1152
szavazógép
2019-11-28: Belföld - :

Változatlanul négy évet kapott a volt főügyész

Újabb jogerős ítéletben ismét négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték bűnpártolásért Alina Bicát, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) volt főügyészét. A rendőrség országos körözést adott ki ellene.
2019-11-28: Belföld - :

Hírsaláta

„ÜZENET” A MAGYAROKNAK. Nagyméretű faliratokat festettek fel ismeretlen személyek a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének (MCSMSZ) Bákóban található egykori irodája falára. A károkozók az „Erdély Románia” üzenetet és egy trágárságot fújtak festékszóróval, illetve összemázolták a szövetség kétnyelvű tábláját is.