Az EP-ben a Minority SafePack

2019. november 29., péntek, Belföld

Bemutatták az Európai Parlament (EP) kisebbségi munkacsoportjának a Minority SafePack (MSPI) európai polgári kezdeményezésen alapuló jogszabályjavaslatokat az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) nemzetközi szakértői csoportjának képviselői – közölte hírlevelében a kezdeményezést kidolgozó RMDSZ.

  • Vincze Loránt FUEN-elnök. Forrás: Szabadság.ro
    Vincze Loránt FUEN-elnök. Forrás: Szabadság.ro

A jogszabályjavaslatokat Gün­ther Rautz és Thomas Hiebert szakértők, valamint Nagy Dénes András, az MSPI tanácsadója mutatta be. Rámutattak: a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának elvét az Európai Unió alapszerződése előírja ugyan, de konkrét jogi intézkedések és határozott, uniós szintű fellépés hiányában a nemzeti és nyelvi kisebbségek jogaira nincs európai garancia.

A javaslatcsomag egyebek mellett az anyanyelvi oktatás terén ír elő intézkedéseket mind az intézményrendszert, mind a speciális tankönyveket és tanterveket illetően, pénzügyi támogatást kér a kisebbségi médiának és garanciát a kisebbségi kultúrához való hozzáférés biztosítására.

A javaslatcsomag elfogadása európai szintű garanciát jelentene az anyanyelvhasználatra a közigazgatásban is: előírja például a hivatalos okiratok anyanyelven történő közlését, de az igazságszolgáltatásra, a közszolgáltatások rendszerére és a fogyasztóvédelemre is kiterjed. Uniós alapokat különítene el az anyanyelvhasználat elősegítésére a kohéziós alap kiterjesztése által.

A javaslat értelmében létrehoznák a Nyelvi Sokszínűség Európai Központját. Az újonnan létrejött központ szaktanácsadást és háttéranyagot szolgáltatna az Európai Unió intézményeinek és tagállamainak a nyelvi sokszínűség népszerűsítése és védelme érdekében. A jogszabályjavaslat az állampolgársággal nem rendelkező őshonos kisebbségek számára is jogegyenlőséget kér, szabad hozzáférést biztosítana az anyanyelvi audiovizuális médiatartalmakhoz határok nélkül, és ellenőrző mechanizmus bevezetésével kötelezné a tagállamokat, hogy betartsák a kisebbségvédelem terén elfogadott jogszabályokat.

A kisebbségi jogok európai uniós kodifikációját szolgáló MSPI alapján kidolgozott intézkedéscsomagot az összegyűjtött 1 128 385 támogatói aláírással együtt 2020 első felében fogják benyújtani az új Európai Bizottságnak (EB). Vincze Loránt EP-képviselő, a FUEN elnöke megjegyezte: az általa vezetett szervezet készen állt benyújtani a javaslatcsomagot december 3-án az EB-nek, de az intézmény kérésére elhalasztották a leadást. Az erdélyi EP-képviselő emlékeztetett: az Európai Unió Bíróságának legutóbbi, a román kormány elleni döntése is kimondja, az EU-nak jogában áll intézkedéseket hozni az őshonos nemzeti kisebbségek védelméért.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1301
szavazógép
2019-11-29: Közélet - :

Kovásznán marad a hanyagadó

A kovásznai városi tanács tegnapi ülésén úgy döntöttek a városatyák, hogy a helyi adókat csupán a törvény által előírt, inflációs rátának megfelelő arányban igazítják ki jövőre.
2019-11-29: Belföld - :

Az alkotmánybíróság igazolta Klaus Iohannis elnöki mandátumát

Az alkotmánybíróság igazolta az elnökválasztás második fordulójában győztes Klaus Iohannis államfő újabb elnöki mandátumát tegnap, miután a központi választási bizottság (KVB) megküldte a taláros testületnek az elnökválasztás hivatalos végeredményét.