Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az alkotmánybíróság igazolta Klaus Iohannis elnöki mandátumát

2019. november 29., péntek, Belföld

Az alkotmánybíróság igazolta az elnökválasztás második fordulójában győztes Klaus Iohannis államfő újabb elnöki mandátumát tegnap, miután a központi választási bizottság (KVB) megküldte a taláros testületnek az elnökválasztás hivatalos végeredményét.

  • Fotó: presidency.ro
    Fotó: presidency.ro

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke átadta a mandátumigazoló határozat egy példányát Iohannisnak, egy másik példányt pedig a parlamentnek küldenek, amely előtt az újraválasztott elnök decemberben leteszi a második mandátuma kezdetének számító hivatali esküt.

Az alkotmánybíróság ünnepi ülésén Klaus Iohannis rámutatott: első ötéves mandátuma tele volt kihívásokkal, de határozottan szembeszállt azokkal a visszalépésekkel, amelyek a demokráciát fenyegették. Azt ígérte, továbbra is elszánt védelmezője lesz a demokráciának, az 1989. decemberi forradalomban véráldozattal kivívott és azóta az alkotmány által is szentesített alapjogoknak. „Továbbra is teljes határozottsággal ki fogok állni a jogállamiság és Románia európai jövője mellett. Ezek az elvek vezérelték minden eddigi cselekedetemet és döntésemet, és ez az az irány, amely mellett a román állampolgárok is hitet tettek idén három egymást követő alkalommal: az európai parlamenti választáson, az igazságszolgáltatásról rendezett népszavazáson és az elnökválasztáson” – hangoztatta Iohannis. Hozzátette: akik az igazságszolgáltatás függetlensége ellen intéztek támadást, szigorú, de megérdemelt büntetést kaptak a választóktól, és ez valamennyi politikai döntéshozónak egyértelművé tette, hogy senki sem állhat a törvények felett, az állam intézményeinek pedig jóhiszeműen együtt kell működniük egymással.

A KVB által közzétett végeredmény szerint Iohan­nis a november 24-i második fordulóban 6 509 135 szavazatot (66,09 százalékot), míg ellenfele, Viorica Dăncilă szociáldemokrata exkormányfő 3 339 922 szavazatot (33,91 százalékot) szerzett. Az elnökválasztás második fordulójában a 18,3 millió választópolgár 54,86 százaléka járult az urnákhoz.

Klaus Iohannis december 21-én kezdi meg második ötéves elnöki mandátumát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 778
szavazógép
2019-11-29: Belföld - :

Az EP-ben a Minority SafePack

Bemutatták az Európai Parlament (EP) kisebbségi munkacsoportjának a Minority SafePack (MSPI) európai polgári kezdeményezésen alapuló jogszabályjavaslatokat az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) nemzetközi szakértői csoportjának képviselői – közölte hírlevelében a kezdeményezést kidolgozó RMDSZ.
2019-11-29: Belföld - :

Engedély nélkül

Evakuálták a tűzoltók szerda este a nemrég, tűzoltósági engedély nélkül megnyitott nagyszebeni kereskedelmi központot, miután egy személy a 112-es sürgősségi hívószámon jelentette, hogy erős szag terjeng a helyiségben.