Gyertyagyújtás SepsiszentgyörgyönA szeretet a válasz

2019. december 2., hétfő, Közélet

Mintha a Szent György-napi tűzijátékra siettek volna vasárnap este a megyeszékhely lakói: autót nem lehetett látni a belvárosi utcákon, és mindenki a főtér felé igyekezett. Főként a gyermekes családok, de nyugdíjasok is szép számban, kellőképpen nekiöltözve, mert decemberrel a fagy is beköszöntött, csípett a levegő rendesen. Vidám gyermekhangok hallatszottak már messziről, és gyűlt a tömeg szép számban a tizedik közös adventi gyertyagyújtásra.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A bevezető ének utáni egyházi áhítatot Baróti Tibor római katolikus lelkész tartotta, aki arról beszélt, hogy – habár manapság mindig minden azonnal kell – újra meg kell tanulnunk várakozni, és jól várakozni, mert így épp azt váltjuk meg, ami az idő múlásából a legelviselhetetlenebb, türelmet tanulunk és felfedezzük a készülődésben, elmélyülésben rejlő szépséget. Az óriás adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása előtt Antal Árpád polgármester azt mondta: ilyenkor városunkat, otthonunkat és kapcsolatainkat is rendbe szeretnénk tenni, ezért jobban oda kell figyelni arra a több mint kétezer éves üzenetre, amely a szeretetet hirdeti. Az elöljáró szerint mostanában kevesebb lett a szeretet és több a gyűlölet, de Sepsiszentgyörgy közössége úgy válaszol a világ kihívásaira, hogy együtt készül a szeretet ünnepére, ezért azt kívánta: legyen minden lakásban adventi koszorú, annak fénye pedig hozza össze a család tagjait.

Kelj fel, keresztény lélek – szólalt meg a bukovinai ének, és a kőszínpad előtt már lángot óvó tenyérrel kígyózott a sor. És maradtak is sokan, végigvárták a különböző kórusokat, ki forró teával vagy lángossal, ki a kezeit csapkodva – mert az ünnepváró hangulat megért egy kis vacogást is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 751
szavazógép
2019-12-02: Közélet - Iochom István:

Adventi gyertyagyújtás Kézdivásárhelyen

A hirtelen téliesre fordult időjárás ellenére több mint százan gyűltek össze szombat este Kézdivásárhelyen a karácsonyi fényekkel díszített Gábor Áron téren az ágyúöntő hős szobra körül, ahová a nagy méretű adventi koszorút is elhelyezték. Az adventi gyertyagyújtást a polgármesteri hivatal nyolcadik esztendeje a két magyar történelmi egyházközséggel közösen szervezi meg, és 2017 óta az ünnepség egyházi jellegű.
2019-12-02: Közélet - Hecser László:

A hegedű hercege köztünk járt (Edvin Marton, a romantikus lélek)

Csűry Lajos – van-e, ki e nevet ismeri?, kérdezhetnénk Petőfi után szabadon. Egész bizonyosan nem sokan, sőt, a legtöbben arra sem kapnák fel a fejüket, ha azt mondanánk, zenészt tisztelhetünk személyében. És ha azt mondjuk, Edvin Marton? Na, ugye! A kárpátaljai Viskről induló hegedűvirtuózzal a szombati, a sepsiszentgyörgyi Sepsi Arénában tartott koncertje előtt beszélgettünk karrierje fontosabb állomásairól, zenei hitvallásáról és zeneszerzői tevékenységéről. Az élet úgy szép, ha zajlik – vallotta a művész.