Anyakönyvezési korlátozás

2019. december 3., kedd, Világfigyelő

Lengyelországban nem lehet anyakönyveztetni gyermeket olyan külföldi születési anyakönyvi kivonat alapján, amelyen azonos nemű szülők szerepelnek – döntött tegnap a lengyel legfelsőbb közigazgatási bíróság.

A további lengyelországi jogi gyakorlatra is kiható határozatot azon fellebbezés kapcsán hozták meg a bírák, amelyet az alsóbb fokú bíróságok döntései miatt nyújtott be egy 2015-ben Londonban született fiú anyja. A lengyel származású asszony fia lengyel állampolgárságát akarta megerősíteni, ebből a célból akarta őt anyakönyveztetni a brit anyakönyvi kivonat alapján, amelyen a másik szülőként is nő szerepelt. A legfelsőbb közigazgatási bíróság tegnapi határozatában rámutattak: a lengyel jogrend nem ismeri a szülők más kategóriáját, mint az anya és az apa. Úgy látták, a polgári jog  nem teszi lehetővé, hogy a gyermek apjaként az okmányban olyan személyt tüntessenek fel, aki nem férfi.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2019-12-03: Világfigyelő - :

Johnson: túl sok elítélt szabadul

A brit miniszterelnök szerint túl sok elítélt szabadul a börtönből büntetésének lejárta előtt, és a konzervatív párti kormány ennek véget fog vetni, ha megnyeri a jövő heti parlamenti választást.
2019-12-03: Közélet - Szekeres Attila:

Megvásárolják a Tervezőintézet épületét

Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki soros ülésén költségvetés-módosítást eszközölt, ennek legfontosabb tétele 4,1 millió lej elkülönítése ingatlanvásárlásra. Az önkormányzat a sepsiszentgyörgyi Tervezőintézet épületét szándékszik megvásárolni irodaház létesítése céljából.