Rühességet kezelnek az Őrkőn

2019. december 3., kedd, Közélet

Még jelzik néhányan az Őrkőről, hogy nem múlt el teljesen a rüh okozta viszketegség, de ez már inkább a kezelés utáni allergiás tünet – tájékoztatott dr. Sántha Ferenc járványtani főorvos. A szakember lapunk érdeklődésére elmondta, a sepsiszentgyörgyi roma telepen múlt héten megjelent rühesség nem jelent járványt, gócfertőzésről van szó, de úgy tűnik, sikerült eredményesen megfékezni a terjedését.

Az érintett személyeknél, főként gyermekeknél bőrgyógyász és családorvos diagnosztizálta a rühességet, a megyei közegészségügyi igazgatóság közbenjárásával az ellenszert tartalmazó kenőcs beszerzésében a helyi önkormányzat segített. A készítmény gyorsan hat, az atkák szinte az első alkalmazásnál elpusztulnak, de a kezelésnek együtt kell járnia a ruházat és ágynemű magas hőfokon történő kimosásával, a bútorzat langyos vizes alapos letörlésével – mondta dr. Sántha Ferenc. A járványtanász szerint bőrbarát rovarűző szerekkel meg lehet előzni a rühességet, az érintett közösség tagjainak javallott az ilyen védekezés, mivel az atka akár egy kézfogással is átadható. A rühöt állatok hordozzák, emberen főként a hajlatokban telepedik meg, a parazita jelenlétére erős viszketegség utal – ismertette a szakember.

Az Őrkőn közel harminc személyt érintett a gócfertőzés, ha mindenki betartja az előírt kezelést, a rühesség nem terjed tovább – mondotta.

Elővigyázatosságból a Caritas helyi kirendeltsége két hétre felfüggesztette a nappali központ tevékenységeit – tudtuk meg Hubbes Kingától. A segélyszervezet képviselője elmondta, a jelenségre senki nem volt felkészülve, a legtöbb, amit tehetnek, hogy tájékoztatják az őrkőieket, miként kerülhetik el a kór továbbterjedését.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1213
szavazógép
2019-12-03: Közélet - Bokor Gábor:

Hamarosan kezdődhet a síszezon Kovásznán

Már csak megfelelő időjárásra, pontosabban a kellően és tartósan alacsony hőmérsékletre van szükség ahhoz, hogy beindulhasson a síszezon a kovásznai Lőrincz Zsigmond Sípályán. Az elmúlt héten lelkes sízők gyűjtötték a köveket a pályáról – mintegy tisztelgésként is az elhunyt Lőrincz Zsigmond polgármester, a sípálya megálmodójának és megteremtőjének emléke előtt –, a helyi tanács a maga során megszabta a létesítménynél alkalmazandó jegy- és bérletárakat. Ha minden a tervek szerint alakul, december 17-én indul a síszezon Kovásznán.
2019-12-03: Közélet - :

Ittas vezetőket azonosítottak

Az elmúlt hétvégén két ittas gépkocsivezetőt azonosítottak a Kovászna megyei rendőrség munkatársai – közölte tegnap az intézmény sajtóirodája.