Ismerjük városunkat?

2019. december 5., csütörtök, Környezetünk

Ez a kérdés merült fel bennem, forgatva, olvasva a sepsiszentgyörgyi Török Árpád legújabb, ugyancsak a megyeszékhelyről szóló könyvét. A Sepsiszentgyörgy városkalauza nem az első munkája településünkről, de kétségtelenül ez a legbővebb.

Az évek teltével egyre több új tény, adat került előtérbe, így mindegyik hasonló tartalmú könyve után a feldolgozandó anyag egyre gazdagabb lett. Persze, mások is írtak Sepsiszentgyörgyről ismertetőt, feltárták történelmének jelentős mozzanatait, ismertették legszebb hagyományait, de a jelen kötet más szempontból közelíti meg Háromszék fővárosát. Ebben már a vendégforgalomban igen jártas szakember mutatja be mindazt, amit egy turistának érdemes előtárni, s ebből kiindulva nem kell csodálkoznunk, hogy az eligazítás álcája alatt igen tartalmas bepillantást nyerünk az itteni közösség mivoltába, milyenségébe, különös tekintettel arra a környezetre, amelyben az itteni emberek élnek és dolgoznak.

Tehát nem csupán a turista számára fontos, látványos részletek kerülnek előtérbe, de bemutatkozik minden, a város múltjában, jelenében fontosnak tartott részlet, mozzanat, építészeti és művészeti tényező, a város lakosai életében kulcssze­repet játszó és vállaló sok-sok személyiség. És pontosan ezt tarthatjuk a kiadvány egyik lényeges vonásának, hogy nem ragad le építészeti műemlékeknél, furcsa és érdekes természeti és földrajzi jelenségeknél, nem áll meg a város fényesebb pontjainál, hanem igyekszik mindent kiteregetni, figyelmet keltően felsorolni, ami különleges, ami rangot adhat a településnek, ami számíthat a látogatók érdeklődésére.

A címben nem feleslegesen tettem fel a kérdést: vajon tényleg ismerjük városunkat? Könnyen megtaláljuk, amit keresünk: utcát, épületet, szobrot? Vajon tudják sokan, hogy városunk az egyik leggazdagabb szobrokban? Tudják-e, hogy itt talált helyet a protestáns egyház mindhárom ágának nagy tekintélyű képviselője, Luther Márton, Kálvin János, Dávid Ferenc, és mellettük megtekinthető Márton Áron római katolikus püspök szobra is? A jelzett könyv elvezeti az érdeklődőt sokak számára rejtett utcákba, személyiségekkel ismertet meg, akik fontos helyet és tekintélyt vívtak ki maguknak a háromszéki városban. Érdekessé teszik a könyvet a mellékletek, az utcák nevét adó személyiségeknek, a város más jeles embereinek és látogatóinak hosszúra nyúlt listája, de a városhoz kötődő jeles események felsorolása is. Külön említést érdemel a nagyon sok fekete-fehér és színes kép, a jeles épületekről készült érdekes és pontos rajz.

Péter Sándor

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 690
szavazógép
2019-12-05: Környezetünk - Kisgyörgy Zoltán:

Mofettákról a kincses városban

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem többszöri meghívásának tett eleget a székelyföldi mofettákról megjelent kötet (Incze Réka, Jánosi Csaba, Kisgyörgy Zoltán, Tatár Márta: Székelyföldi mofettás könyv – Gyógygázok az egészség szolgálatában. Sepsiszentgyörgy, 2017) szerzőcsoportja november 19-én a kincses város Egyetemi esték sorozatának vendégeként.
2019-12-05: Környezetünk - :

A Groedel családról

Budapestről, a VI. kerületből érkezett a küldemény, mely rendkívüli örömet szerzett. Ajánlása a következő: „Itt dolgozom közel 20 éve a főváros egyik legszebb, történelmi szempontból leggazdagabb kerületében. Jó szívvel ajánlom, olvassátok jó egészségben. Szeretettel, Flóra”. A könyv címe: Terézvárosi anziksz. Vagyis magyarosan: képes levelezőlap, az ezen küldött üzenet. A 109. oldalon leltem rá egy olyan jegyzetre, amely minket, háromszékieket is érdekelhet. A Groedel családról van szó, akiknek vadászkastélya ma is áll Kommandón. De volt egy villájuk Budapesten is...