Háromszéki RMDSZ: Méltó elismerést Tőkés Lászlónak!

2019. december 13., péntek, Belföld

A romániai rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából Tamás Sándor háromszéki elöljáró, a megyei önkormányzat és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke pénteki nyilatkozatában arra kéri Románia államfőjét, hogy ismerje el Tőkés László elvitathatatlan szerepét a forradalomhoz vezető temesvári eseményekben.

„Néhány nap múlva a romániai rendszerváltás 30. évfordulójára emlékezünk. A temesvári eseménysor, a romániai forradalom kitörése egyértelműen kötődik Tőkés László személyéhez, szerepe elvitathatatlan. Ez alkalommal szeretnénk javasolni Klaus Iohannis államelnöknek, hogy emberelje meg magát, és miután elveszi a Románia Csillaga elismeréseket a börtönviselt kitüntetettektől, adjon egy méltó elismerést Tőkés Lászlónak. Azt gondolom, hogy Klaus Iohannis, aki a második elnöki mandátumát kezdte meg, lehetne annyira gerinces, német etnikumú államfőként annyira érzékeny, hogy nem hunyászkodik meg, hanem egy karakán lépéssel jóváteszi azt a történelmi igazságtalanságot, amelyet Tőkés László pár évvel ezelőtt elszenvedett. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy Tőkés László kitüntetéssel és anélkül is a kelet-európai rendszerváltások és forradalmak történelemkönyvében jelen van és jelen lesz, sok más, percnyi politikustól eltérően” – fejtette ki Tamás Sándor.

Az RMDSZ háromszéki sajtóirodájának közleménye emlékeztet arra, hogy Klaus Iohannis államfő 2016 márciusában visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga érdemrend lovagkeresztjét, amelyet az 1989-es temesvári forradalom kirobbantásában szerzett történelmi érdemeiért kapott meg az esemény huszadik évfordulóján. A kitüntetés visszavonását azért kezdeményezték, mert Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében, ahogyan Ausztria tette Dél-Tirol esetében.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?









eredmények
szavazatok száma 902
szavazógép
2019-12-14: Irodalom - :

Király László: Vitorla-ének

2019-12-13: Közélet - :

Buzgólkodik a feljelentő - már a Facebook-oldal nyelve is zavarja

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács megállapította, hogy Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke nem követett el diszkriminációt a Facebook közösségi oldal használatakor – jelentette be a háromszéki elöljáró pénteken.