Megszabadulhatnak a kötelezettségtől a gazdák

2019. december 17., kedd, Gazdakör

Az elmúlt héten a képviselőház – döntő fórumként – jóváhagyta az új vadászati törvényt. Ennek értelmében a mezőgazdasági termelők többé nem lesznek kötelesek őrizni vagy a vadak távoltartására felszerelt eszközökkel védeni kultúráikat. Így továbbá nem lesz feltétele a vadkárok megtérítésének a kultúrák őrzése, védelme.

A szerdán lezajlott képviselőházi szavazást követően Klaus Iohannis államfőnek kell kihirdetnie az új törvényt, ami a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép hatályba.

Ha valóban benne lesz a törvényben, hogy a gazdák nem kötelesek őrizni mezőgazdasági kultúráikat, rövid időn belül tönkre megy minden vadásztársaság – értékelte kérdésünkre László Béla, a Kovászna Megyei Sporthorgászok és Vadászok Egyesületének igazgatója. A szakember nem kívánta bővebben értékelni az új vadászati törvényt. Rengeteg információ kering, meg kell várni, hogy jelenjen meg a Hivatalos Közlönyben, azután lehet érdemben tárgyalni erről – jelentette ki. A legnagyobb problémát mindenképpen a medvék okozta károk fogják jelenteni, hiszen a vaddisznóállomány egyre csökken, lassan nem lesz mit kilőni. Ez annak a következménye, hogy egyre növelték a kilövési kvótákat, kocákat, süldőket, kanokat is ki lehetett lőni az utóbbi időben – magyarázta László Béla, aki hozzáfűzte: a vadásztársaságok nem a vadak tulajdonosai, ők csak a kilőtt példányok felett rendelkezhetnek, a kártérítési kötelezettség mégis őket terheli a legjobban.

Ezzel szemben jónak tartják az új előírást a gazdák. Jákó Tibor, a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének megbízott elnöke érdeklődésünkre elmondta: elméletileg jó dologról van szó, de az a kérdés, hogy a gazdák a gyakorlatban megkapják-e majd a kártérítéseket. Az elnök kiemelte: lényegében a gazda nem a kártérítést várja, nem azért dolgozik. A céljuk az, hogy minél jobb termést érjenek el, és annak értékesítésével jussanak jövedelemhez. Az eddigi tapasztalat szerint a vaddisznó okozta károkért idáig senki nem kapott kártérítést, hiába őrizték, kerítették be a kultúrákat – magyarázta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2019-12-17: Gazdakör - Bokor Gábor:

Közölték a termeléshez kötött támogatások értékét

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) közleménye szerint megállapították az állattenyésztési ágazatban folyósított, termeléshez kötött támogatások (SCZ – Sprijin cuplat zootehnic) 2019-re érvényes értékét. Az APIA december 11-én meg is kezdte ezen támogatások kifizetésének engedélyezését.
2019-12-17: Gazdakör - Incze Péter:

Pontozási rendszer a fiatal gazdák pályázatainál (Vidékfejlesztés)

Múlt heti lapszámunkban számoltunk be arról, hogy Emil Dumitru, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára nyilatkozata szerint még van pénz a fiatal, 41 év alatti gazdák vidéken történő megtelepedésének támogatására és a „lehető leghamarabb” el szeretnék indítani a vidékfejlesztési intézkedés pályázhatóságát.