Betiltották a műanyag zacskókat a Fidzsi-szigeteken

2020. január 4., szombat, Magazin

Betiltották az egyszer használható műanyag zacskók gyártását és forgalmazását a Fidzsi-szigeteken. A január 1-jétől hatályba lépő rendelkezéssel a hatóságok az óceán műanyag-szennyezettsége ellen akarnak fellépni, a tisztább környezettől pedig a helyi idegenforgalom fellendülését remélik.

  • Így néz ki közelről a lakatlan Henderson-sziget műanyag hulladékkal szennyezett partvonala.  Forrás: origo.hu
    Így néz ki közelről a lakatlan Henderson-sziget műanyag hulladékkal szennyezett partvonala. Forrás: origo.hu

A fidzsi adó- és vámhivatal egyik vezetője elmondta, hogy súlyos pénzbírságot szabnak ki a tilalom megszegése esetén. A műanyag zacskók gyártásáért 500 ezer fidzsi dolláros (69 millió forintos) pénzbírság és/vagy hétévi börtönbüntetés szabható ki. A zacskók árusítását 150 ezer fidzsi dollár (kb. egymillió lej) bírsággal sújtják. A szigetországban 2021. január 1-jétől a polisztirolhabot és a műanyag szívószálat is betiltják.

Évente nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül az óceánok vizébe, a becslések szerint 2050-re több műanyag úszik majd az óceánokban, mint hal. A Csendes-óceán megtisztításán fáradozó szervezetek szerint az óceánokba került műanyag ma már élelmiszerbiztonsági probléma.

A csendes-óceáni térség, ezen belül a Fidzsi-szigetek, Új-Zéland és Szamoa halfogyasztásáról szóló egyik tanulmány megállapította, hogy a megvizsgált halak 97 százalékában mikroműanyagokat találtak, ezek mennyisége a globális átlagnál 30 százalékkal magasabb. A fidzsi illetékesek különösen aggasztónak találják a helyeztet, mivel az ott élők számára a hal a fő fehérjeforrás, és a lakosság az átlagnál háromszor-négyszer több halat fogyaszt.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2020-01-04: Magazin - :

Szigligeti és villányi borok nyerték el az elismerést (Magyar Bor Nagydíj, 2019)

Fehérbor kategóriában a hegymagasi Szászi Birtok 2015-ös Szigligeti Kabócás Olaszrizlingje, a vörösborok között pedig a villányi Tiffán’s Pincészet Grande Selection 2015-ös házasítása nyerte el a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíjat.
2020-01-04: Magazin - :

Norvégiában melegebb volt, mint Újdelhiben

Januári melegrekordot mértek Norvégiában, az Oslótól 260 kilométerre fekvő Sunndalsorában. A városban csütörtökön 19 Celsius-fok volt a Norvég Meteorológiai Intézet szerint – írta az MTI.