Norvégiában melegebb volt, mint Újdelhiben

2020. január 4., szombat, Magazin

Januári melegrekordot mértek Norvégiában, az Oslótól 260 kilométerre fekvő Sunndalsorában. A városban csütörtökön 19 Celsius-fok volt a Norvég Meteorológiai Intézet szerint – írta az MTI.

  • Befagyott vízesés előtt horgászik egy férfi Kasmírban január 2-án. Fotó: Farúk Hán / MTI / EPA
    Befagyott vízesés előtt horgászik egy férfi Kasmírban január 2-án. Fotó: Farúk Hán / MTI / EPA

Így több mint egy fokkal dőlt meg a 31 évvel ezelőtt mért januári melegrekord, amit a mostani rekord helyszínéhez közel fekvő Tafjordban regisztráltak. Igaz, a melegrekordok nem példátlanok a térségben: a magas hegyekkel körbevett Sunndalsorában mérték a múlt században a legmagasabb decemberi és februári hőmérsékletet is.

Miközben északon melegrekordok dőlnek meg, Indiában soha nem mért hideget regisztráltak. A Pakisztán és India által vitatott Kasmír tartományban mínuszok hoztak szokatlanul erős fagyokat, délebbre Újdelhiben is rekordhideget mértek: alig 9 fokot.

Az időjárási anomália egybeesett az Indiai-óceán El Niñójának is nevezett jelenséggel – igaz, ez az Indiai-óceáni dipólus (IOD) India nyugati és Afrika keleti partjainál épp a szokásosnál melegebb vízhőmérséklettel jár, míg az óceán keleti részébe – Nyugat-Ausztrália partjaihoz – hidegebb vizeket visz. Ez rendkívül száraz időjárást eredményez Ausztráliában, ami az ország keleti részében a szokatlanul meleggel párosulva hozzájárult az Új-Dél-Walesben és Victoria államban tomboló bozóttüzekhez, amelyek eddig 5,5 millió hektár termőföldet pusztítottak el, több mint 1200 lakóházat megsemmisítettek és 18 ember életét oltották ki.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2020-01-04: Magazin - :

Betiltották a műanyag zacskókat a Fidzsi-szigeteken

Betiltották az egyszer használható műanyag zacskók gyártását és forgalmazását a Fidzsi-szigeteken. A január 1-jétől hatályba lépő rendelkezéssel a hatóságok az óceán műanyag-szennyezettsége ellen akarnak fellépni, a tisztább környezettől pedig a helyi idegenforgalom fellendülését remélik.
2020-01-04: Magazin - :

Emuval sétáló turistákat büntettek meg Velencében

Emuval sétáló külföldi turistákat bírságoltak meg az olaszországi Velencében a közlekedési és az állathigiéniai szabályok megsértése címén.