Araszoló autópálya-építés

2020. január 4., szombat, Belföld

A romániai út- és vasútépítéseket monitorozó Pro Infrastructura Egyesület tegnap közzétett elemzése szerint reálisan 23 kilométer, különösen szerencsés helyzetben pedig 64 kilométer újonnan épült autópálya nyílhat meg 2020-ban Romániában.

A szakértők által létrehozott egyesület azáltal szerzett hírnevet magának, hogy rendre megcáfolta a szállításügyi miniszterek túlzottan optimista bejelentéseit, és az idő mindig az egyesületet igazolta.

A Pro Infrastructura Egyesület szerint a munkálatok jelenlegi állása alapján az A3-as észak-erdélyi autópálya két épülő szakaszának az átadása várható a 2020-as évben. Elkészül az alig 5 kilométeres Bors–Bihar pályaszakasz – amely a magyar–román határra érő magyarországi M4-es romániai leürítését teszi lehetővé – és Kolozsvár és Marosvásárhely között a 18 kilométeres Radnót–Maroskece szakasz. Utóbbi átadása után már csak egy 18 kilométeres szakaszra kell letérni a pályáról a régi országútra a Kolozsvártól nyugatra fekvő Magyarnádas és Marosvásárhely között.

Az egyesület csak rendkívül szerencsés helyzetben tartja lehetségesnek, hogy megépüljön az A1-es dél-erdélyi pályát és az A3-as észak-erdélyi pályát összekötő A10-es pályának egy újabb, Szászsebes és Tövis közötti szakasza, és az A7-es moldvai autópálya Bákó melletti szakasza.

A Pro Infrastructura Egyesület szerint 2020-ban sem várható komolyabb előrelépés a Kárpátokat átszelő sztrádatervek kivitelezésében. Amint emlékeztetett rá: az A1-es autópálya Nagyszeben és Pitești közötti hiányzó részének csak egyetlen szakaszára sikerült kivitelezőt találni. A Pitești és Curtea de Argeș közötti hegyvidéki szakaszra két és fél éve, a Curtea de Argeș–Tigveni szakaszra pedig 10 hónapja írtak ki pályázatot. A megfelelő minőségű geotechnikai tanulmányok hiányában azonban e szakaszok megépítésére továbbra sem sikerült szerződést kötni. Így Románia fővárosa továbbra is elzárva marad az európai autópálya-hálózattól.

A Pro Infrastructura Egyesület komolytalannak nevezte a Dăncilă-kormány ideiglenes szállításügyi minisztere 2019-re tett előrejelzését. A később szállításügyi EU-biztosnak is jelölt Rovana Plumb tavaly februárban azt közölte, hogy a kormány számításai szerint 2019-ben 180 kilométer autópályát adnak át Romániában. Végül a Pro Infrastructura Egyesület előrejelzése teljesült, és csak az A1-es autópálya Déva és Holgya közötti, 43 kilométeres szakaszának az átadása történt meg. Ennek a felét is csak sebesség- és tömegkorlátozásokkal vehetik igénybe az autósok karácsony óta.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2020-01-04: Máról holnapra - Mózes László:

A bírságpont és a baleset

Bár év elejétől 145 lejről 223 lejre növekedett a közlekedési szabálysértésért megállapított bírságpont értéke  – a legkisebb kiróható pénzbüntetés sem kevés, 446 lej –, aligha remélhető, hogy ez az intézkedés önmagában megváltoztatja a romániai eszement autóvezetők viselkedését.
2020-01-04: Közélet - Nagy D. István:

Tisztább viszonyok (Igazoltatás és bekísérés a rendőrségre)

Több, a polgárok és a rendőrség viszonyának javítását szolgáló új rendelkezés lép életbe január végétől a hatóság felépítését és működését szabályozó törvény módosításai nyomán. Az október végén a Hivatalos Közlönyben megjelent 192-es számú törvény egyebek mellett kibővíti az igazoltatásra, bekísérésre, valamint az érintettek jogaira vonatkozó eddigi elég általános és eltérően értelmezhető rendelkezéseket.