Szóvá tesszükAz utászok visszavágtak

2020. január 7., kedd, Jegyzet

Az utászok visszavágtak, és ellehetetlenítették a rétyi tavak két kisebbikénél a horgászást – panaszolta a víztükrök halőre. Történt ugyanis, hogy néhány hónappal ezelőtt a Rétyi Nyíren átvezető országút javítása alkalmával a fel nem használt (létezik ilyen? Tele vannak útjaink gödrökkel!) aszfaltot példás gondoskodással a Nyír egyik homokos gödrébe ürítették le. Mintha aszfaltozott térre lett volna szükségük az ott fészkelő gyurgyalagoknak, rovaroknak, más élőlényeknek.

Említett halőr nem hagyta szó nélkül az esetet, fotókkal dokumentálva számolt be a környezetszennyezésről a sajtónak, és az eredmény nem is maradt el. Az útügyesek pár nap múlva foltig eltakarították az aszfaltot a homokos élőhelyről. (Kérdés, hogy ebben az esetben a környezetőrség együtt a civil természetvédőkkel miért nem „autoszeszizálta” magát, merthogy tudomásukra jutott a dolog, az biztos. Ha nem, az még súlyosabb.) Ezt a lebőgést nem felejtették az utászok…

Eljött az alkalom a visszavágásra. Volt pénz korlátokat szerelni az út mentére, és hová kellett leginkább a fémkerítés? Természetesen a két kis tó között átvezető út mindkét oldalára és a nagyobbik tó mellé is. Oda, ahol nyílegyenes az aszfaltcsík, ahol soha nem történt baleset, nem hajtott tóba egyetlen jármű sem, ahol az út két szélén mindeddig parkolni tudtak az autósok – leginkább a horgászok. Néhány méterrel odébb, a Kovászna pataka és a tavak közti szakaszon, ahol két méter mély vízlevezető árok szegi az utat, és ahová már borult be autó, oda nem kellett védőkorlát. Mint sok más veszélyes helyre sem az illető országúton. Csak a tavak mentén. Még jó, hogy a tó menti gátak bejáratához nem jutott a korlátból.

Szóval: visszavágott az útügy, de a bosszú nem csupán a természetvédelem iránt elkötelezett halőrt érte utol. Az ostor mindazokon a horgászokon csattant, akik megszokták, hogy az illető szakaszon az út menti parkolókban állhatnak meg autójukkal, akár sátrat is húzhatnak a tavak mellett (sokszor lehetett ott látni gyermekkel, kutyával, macskával érkező családokat is), kényelmesen horgászhatnak, sőt, halat is foghatnak. Szép emlék maradt mindez.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 978
szavazógép
2020-01-07: Közélet - :

Késve érkezik a nyugdíj

Néhány napos késéssel kapják kézhez járandóságukat országszerte azok a nyugdíjasok, akik számára a Román Posta kézbesíti havonta juttatásukat. A társaság hétfői közleménye szerint a postások január 10-től kezdik el a nyugdíjak szétosztását, miután az ehhez szükséges keretet –  az évzárás okán – az országos nyugdíjpénztár a szokásosnál később utalja.
2020-01-07: Közélet - :

Három gépkocsi balesetezett

Három személygépkocsit érintő baleset történt hétfő délután Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcában.