Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tilos a téli legeltetés

2020. január 14., kedd, Gazdakör

A Vadászati Törvény módosításával és kiegészítésével a legeltetést illető rendelkezések is változtak, ezek a jogszabály Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lépnek érvénybe. A törvény 23. bekezdése értelmében a továbbiakban bizonyos kivételekkel tilos lesz a háziállatok legeltetése december 6. – április 24. között. A gazdák üdvözlik a rendelkezést, azt remélik, ha be is tartják az előírást, csökkenni fog a legelő állatok által a kultúrákban, legelőkön okozott kár mértéke.

A legeltetési tilalom nem vonatkozik azokra a területekre, melyekkel az állattartó rendelkezik: irattal tudja igazolni, hogy birtokolja az illető területeket, avagy írásos engedélye van a legeltetett terület tulajdonosától a legeltetésre. Aki nem tartja be a rendelkezést, 500–1500 lej közötti büntetésre számíthat.

A juhtenyésztők nyomására 2016-ban törölték a Vadászati Törvényből azokat a rendelkezéseket, melyek megszabták a juhnyájak létszámát és a téli legeltetés tilalmáról rendelkeztek. A mostani módosítás köztes megoldásnak számít, nem tiltja ugyan egészében a téli legeltetést, de feltételeket szab ennek.

A téli – de főként kora tavaszi – legeltetés sok gondot okoz a növénytermesztő gazdáknak. Főként a juhnyájakkal van probléma, a vándorló legeléssel válogatás nélkül járják be a parcellákat. A legeléssel és a taposással kárt okoznak az őszi gabonákban, kitépik a zsenge lucernahajtásokat. Ahol  megjárják a kaszálót, ott már nem lehet sarjúkészítésre számítani, de az ősszel felszántott területeket is fertőzik a juhok.

Amíg törvény nem tiltotta a téli legeltetést, a gazda jogi úton számíthatott kártérítésre. A polgármesteri hivatalok, de a rendőrség sem büntethette azt a gazdát, aki más területén legeltette juhait. A gazda egyedüli lehetősége a bírósági eljárás maradt, birtokháborításért, kár okozásáért perelhette be a vétkes állattenyésztőt. A procedúra azonban meglehetősen hosszú, pénz is kell az elindításhoz, ezért a legtöbb károsult gazda inkább belenyugodott veszteségébe. Ezt a helyzetet használta ki sok juhász, tudván, hogy úgysem lesz következménye, keresztül-kasul járták állataikkal a mezőket, fittyet hányva a magántulajdon szentességére.

Az új rendelkezés szerint a hatóságok bírósági eljárás nélkül róhatnak ki büntetést a jogtalan legeltetés okán, talán ez megfékezi az eddig garázdálkodó állattulajdonosokat.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 55
szavazógép
2020-01-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Jó a gazdáknak, hátrányos a vadászoknak

Kihirdette a 2006-ban hozott, 407-es számú Vadászati Törvény módosított és kiegészített változatát Klaus Iohannis államfő. A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép érvénybe. A módosítás előnyöket hoz a mezőgazdászoknak, de egyben nehezíti a vadásztársaságok helyzetét.
2020-01-14: Gazdakör - Incze Péter:

Kifizetések és intézkedések az új KAP-ban

Achim Irimescu volt mezőgazdasági miniszter, az unió mezőgazdasági szakosztályának vezetője egy dokumentumban ismertette a napokban az új, 2021-től életbe lépő uniós Közös Agrár Politikában (KAP) lehetséges kifizetéseket és vidékfejlesztési intézkedéseket.