Kifizetések és intézkedések az új KAP-ban

2020. január 14., kedd, Gazdakör

Achim Irimescu volt mezőgazdasági miniszter, az unió mezőgazdasági szakosztályának vezetője egy dokumentumban ismertette a napokban az új, 2021-től életbe lépő uniós Közös Agrár Politikában (KAP) lehetséges kifizetéseket és vidékfejlesztési intézkedéseket.

Ismertetője szerint a 2021 és 2027 közötti költségvetési időszakban az ország összesen 20,12 milliárd eurót fog kapni az uniós garancia-, illetve a vidékfejlesztési alapból. Ebből 13,37 milliárd eurót különítenek el a közvetlen kifizetésekre és piaci intézkedésekre, a vidékfejlesztésre 6,75 milliárd eurót fognak félretenni. A vidékfejlesztésre szánt összeg nagymértékben csökken a 2014–2020-as költségvetési időszakhoz képest, minden uniós országban egységesen 15,3 százalékkal. Az új, hétéves időszakban megmaradnak az intervenciós kifizetések a közvetlen kifizetések formájában mint termeléshez nem kötött közvetlen juttatások (alaptámogatás a mezőgazdasági jövedelem fenntartására, visszaosztott kiegészítő támogatás, kiegészítő támogatás a fiatal mezőgazdászok számára, klíma és környezeti sémák), valamint termeléshez nem kötött támogatás formájában (csatolt támogatás a jövedelemre, a gyapot kultúra specifikus támogatása). Az ágazati kifizetéseknél meglesz a zöldség- és gyümölcstermesztés, a méhészet, a borászat, a komló termesztésének támogatása, az olívaolaj előállításának és az étkezési olajbogyó termesztésének támogatása. A vidékfejlesztésben a következő területeken számíthatunk kifizetésekre (pályázatokra): a környezeti és klímavállalások terén, a hátrányos helyzetben gazdálkodók (pl. a hegyvidékiek) kiegészítő támogatása, az egyes kötelező kérelmek betartását követő, jövedelemkiesést okozó hátrányok ellentételezése, beruházások a mezőgazdaságban, fiatal gazdák vidéken történő megtelepedése, új mezőgazdasági vállalkozások indításának támogatása, mezőgazdasági biztosítási alap létrehozása, az együttműködést, valamint a felkészítést, tájékoztatást és tapasztalatcserét célzó akciók támogatása.

Az új uniós agrárpolitika célkitűzései három területre összpontosítanak: a mezőgazdaságban dolgozók versenyképességének javítása (a jövedelem kiegészítése, a versenyképesség növelése beruházások, gépvásárlások által, a piaci ellátási láncban a termelők erejének növelése). A másik célkitűzés a környezetre és a klímára vonatkozik, a klímaváltozás mérséklése, a természetes nyersanyagok fenntartható felhasználásának népszerűsítése, a biodiverzitás megőrzése. A harmadik célkitűzés gazdasági és szociális problémákat érint: a vidéken élő és dolgozó generációk megfiatalítása a fiatalok vidéki életre és gazdálkodásra való vonzásával, a munkaerőpiac és a gazdasági növekedés népszerűsítése és a magas minőségű élelmiszerek előállítása.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2243
szavazógép
2020-01-14: Gazdakör - Bokor Gábor:

Tilos a téli legeltetés

A Vadászati Törvény módosításával és kiegészítésével a legeltetést illető rendelkezések is változtak, ezek a jogszabály Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lépnek érvénybe. A törvény 23. bekezdése értelmében a továbbiakban bizonyos kivételekkel tilos lesz a háziállatok legeltetése december 6. – április 24. között. A gazdák üdvözlik a rendelkezést, azt remélik, ha be is tartják az előírást, csökkenni fog a legelő állatok által a kultúrákban, legelőkön okozott kár mértéke.
2020-01-14: Gazdakör - :

Kötelező az elektronikus aláírás (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség sajtóközleményben értesíti a sikeresen pályázókat, hogy december 24-től kötelezővé tették az elektronikus aláírás használatát a kifizetési kérelmeknél.