Megosztotta a pártokat a liberálisok terve

2020. január 14., kedd, Belföld

Megosztotta a pártokat Klaus Iohannis államfő és Ludovic Orban miniszterelnök terve, miszerint előrehozzák májusra vagy júniusra az év végén esedékes parlamenti választásokat, kérdéses, hogy kialakítható-e olyan többség a jelenlegi parlamentben, amely hozzájárul saját megbízatásának lerövidítéséhez.

A pártvezetők tegnapi nyilatkozataiból kiderült: a Nemzeti Liberális Párton kívül csak a Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Dacian Cioloș volt miniszterelnök nevével fémjelzett PLUS nevű alakulat szövetsége, valamint az RMDSZ támogatja egyértelműen az előrehozott választásokat. Cioloș szerint a román társadalom egyértelművé tette, hogy el akarja távolítani a jelenlegi parlamentben több mint 40 százalékkal rendelkező Szociáldemokrata Pártot a hatalomból, elege van a korrupció­ból, és hozzáértő, hatékony intézményeket szeretne. Úgy vélekedett: az előrehozott választások stabilitást hoznának Romániában.

Kelemen Hunor azzal érvelt, hogy mielőbb véget kell vetni a bizonytalanságnak, hiszen az Ungureanu-kormány 2012-es megbuktatása óta Románia állandóan kormányválságban van, az azóta eltelt időben kilenc kormánya volt az országnak. Az RMDSZ elnöke szerint május 24-ére kellene a parlamenti, június 14-ére pedig a helyhatósági választásokat időzíteni, anélkül, hogy menet közben módosítanák a szabályokat és bevezetnék a kisebb román pártok által sürgetett kétfordulós polgármester-választást.

Az NLP-kormányt beiktatásakor még támogató Călin Popescu-Tăricenau vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége határozottan ellenzi, a Traian Băsescu által alapított Népi Mozgalom Párt pedig csak teljesíthetetlen feltételek mellett – a parlament létszámának 300-ra csökkentése esetén – hajlandó támogatni Iohannis és Orban tervét. Tăriceanu és Băsescu is azt hangoztatja: elfogadhatatlan csak azért három hónapra politikai válságba sodorni az országot, mert éppen megugrott a kormánypárt népszerűsége. Băsescu szerint Romániában még nem volt olyan miniszterelnök, aki önként, külső kényszer nélkül lemondott volna mandátumáról, és szerinte Ludovic Orban sem fog engedelmeskedni, ha Iohannis lemondásra szólítaná fel. Egy ilyen lépés pedig az államfő részéről semmivel sem jobb, mint amikor az SZDP cserélgette akkori pártelnöke – az időközben korrupcióért bebörtönzött Liviu Dragnea – kénye-kedve szerint miniszterelnökeit.

Victor Ponta azt mondta, hogy az általa vezetett baloldali Pro Románia párt nem akarja akadályozni a parlamenti választások előrehozását, de nem is fogja segíteni ebben a liberálisokat.

Marcel Ciolacu képviselőházi házelnök, a szociáldemokraták ideiglenes elnöke azt mondta: „írásba adja”, hogy Ludovic Orban nem lesz többé – sem teljes jogkörű, sem ügyvivő – miniszterelnök, ha egyszer benyújtja lemondását.

Ludovic Orban az elnöki hivatalban tett látogatása után pénteken jelentette be: a parlamenti választások előrehozásáról állapodott meg az államfővel, de nem volt hajlandó elárulni, benyújtja-e lemondását, vagy megvárja – esetleg megpróbálja kiprovokálni –, hogy a parlament mozdítsa el posztjáról. Azt viszont nem titkolta, hogy legfőbb célja „felszabadítani” a törvényhozást az SZDP túlzott súlya alól és az állampolgárok jelenlegi nézeteit tükröző jobbközép parlamenti többség támogatásával folytatni a kormányzást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1941
szavazógép
2020-01-14: Gazdakör - :

Kötelező az elektronikus aláírás (Vidékfejlesztés)

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség sajtóközleményben értesíti a sikeresen pályázókat, hogy december 24-től kötelezővé tették az elektronikus aláírás használatát a kifizetési kérelmeknél.
2020-01-14: Belföld - :

A csendőrséggel kezdik a belügy átszervezését

A belügyminisztérium átszervezése hatékonyabbá fogja tenni az intézmény tevékenységét, és bizonyos, magas bérekkel járó vezetőségi állások megszüntetésével pénzt fognak megtakarítani más költségekre – jelentette ki tegnap Marcel Vela tárcavezető.