Európai polgári kezdeményezésBretagne is érdekelt a sikerben

2020. január 14., kedd, Belföld

Háromnapos kampánykörút során Bretagne-ba látogatott Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja – tudósított a Székely Nemzeti Tanács sajtószolgálatának tegnapi közleménye. Az utazásnak keretet adó nemzetközi konferencia során politikusokkal és helyi civil szervezetek, mozgalmak tagjai­val találkozott az SZNT tisztségviselője a rendezvénynek helyt adó Vannes településen, előadásában pedig a nemzeti régió­kért indított polgári kezdeményezés fontosságát hangsúlyozta.

Közöttük volt Paul Molac, a francia nemzetgyűlés egyetlen breton származású képviselője, aki a helyszínen alá is írta a kezdeményezést, továbbá Jacky Flippot, a házigazda Breton Kulturális Intézet elnöke, illetve David Robo, Vannes polgármestere.

Előadásában Dabis rávilágított azokra az alapvető párhuzamokra Székelyföld és Bretagne között, amelyek erősítik e közösségek közti együttműködés alapjait. Ahogy Marosvásárhelyt egy román többségű megyébe illesztették be, úgy Bretagne történelmi fővárosát, Nantes-ot is szándékosan egy francia többségű közigazgatási egységbe integrálták asszimilációs célzattal. Dabis rámutatott továbbá, hogy a székelységhez hasonlóan a bretonok is küzdenek kultúrájuk és identitásuk megtartásáért, de ebben a folyamatban a breton nyelv nehezebb helyzetben van, hiszen az UNESCO adatai szerint súlyosan veszélyeztetett, kihalófélben lévő nyelvről van szó, amelyet a breton lakosságnak már csak mintegy 5 százaléka beszél.

A felek ezért egyetértettek abban, hogy mindkét közösségnek alapvető érdeke, hogy az Európai Unió szintjén is védelmet kapjanak sajátosságaik megőrzésében, így az ottani partnerszervezetek Bretagne-ban is intenzív kampányt folytatnak annak érdekében, hogy május 7-ig összegyűljön a szükséges egymillió aláírás (Franciaországból az 55 500).

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 317
szavazógép
2020-01-14: Belföld - :

A felelősség éve (A vallásszabadság ünnepe)

Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke tegnap, a vallásszabadság ünnepén a felelősség évévé nyilvánította az idei esztendőt – tudósít a Magyar Unitárius Egyház Sajtóosztályának közleménye.
2020-01-14: Világfigyelő - :

Asztalos Csaba új tisztsége

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke nyerte azt a versenyvizsgát, amelyet a román külügyminisztérium írt ki az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége igazgatótanácsi tagságának betöltésére – közölte tegnap honlapján a tárca.