Többletadó a leromlott ingatlanokért

2020. január 15., szerda, Közélet

Több éve már, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzata többletadóval sújtja a város területén álló elhanyagolt, egyre lepusztultabb állapotú ingatlanokat. A lista évek óta keveset változott, a tavalyi utolsó testületi ülésen a tanácstagok ugyanazon hét épületre hagyták jóvá a háromszáztól ötszáz százalékig terjedő többletadót.

  • Az egykori Hungária Szállót már régóta meg akarja szerezni a város. Fotó: Albert Levente
    Az egykori Hungária Szállót már régóta meg akarja szerezni a város. Fotó: Albert Levente

Az ingatlanok gondozását, karbantartását leginkább elhanyagoló tulajdonosok között továbbra is három jogi személy szerepel, ezek az állami postatársaság, a Consic részvénytársaság, valamint az áramszolgáltató Electrica részvénytársaság. Előbbinek az egykori Hungária Szálló egyre leromlottabb állapotba kerülő épületéért kell háromszáz százalékkal – azaz négyszer – magasabb ingatlanadót fizetnie. Mint ismert, ezt az ingatlant a város már évek óta megszerezné, több rendben is cserét ajánlott fel a társaságnak, nagy szükség lenne rá, egyebek mellett a városmag sétálóövezetének kiterjesztése érdekében. Antal Árpád polgármester december 30-án arról számolt be, hogy tudomása szerint a társaság több ingatlana átkerült az állam tulajdonába, mások mellett a volt szállóépület is. Ez azt is jelenti, hogy megfelelő politikai széljárás esetén megoldható az ingatlan átadása a városnak.

A villanyvállalat a Nicolae Bălcescu utca 19. szám alatt álló, a belvárosi református templom szomszédságában található épülete miatt fizethet be 2020-ban is ötször (négyszáz százalékkal) magasabb összeget a városkasszába. A magántőkéjű Consic vállalatot az Építők utcai egyik ingatlana miatt sújtja idén is többletadóval a város, háromszáz százalékkal többet róttak ki a cégre. A maradék négy ingatlan magánszemélyek tulajdonában van. A testület által elfogadott határozatok értelmében háromszáz és ötszáz százalék közötti többletadót kell fizetniük. Az ülésen elhangzott, hogy a legmagasabb, hatszoros hanyagsági adóval terhelt József Attila utcai ingatlan tulajdonosai elindították az épület rendbetételének folyamatát, viszont a tervezésnél elakadtak, így idén sem ússzák meg, hogy jelentősen magasabb összeget kelljen törleszteniük.

A testületi ülésen József Álmos, az RMDSZ-frakció tagja szóba hozta a Mikes Kelemen utcai egykori vágóhíd műemlék épületének helyzetét, arról érdeklődve, miért nem szerepel a felüladózott ingatlanok között. Sztakics Éva alpolgármester elmondta: az épület a román állam tulajdonában és a Román Automobil Klub gondnokságában van, az önkormányzat korábban háromszáz százalékkal megemelte az adót, de a döntést megóvták a bíróságon. Az ítélőszék úgy döntött, az Automobil Klub sajátos státusú – közhasznú szervezet –, és ezért adómentességet élvez. A jogerős ítélet nyomán a határozatot hatálytalanítani kellett, újabbat pedig nem lehet elfogadni. Sztakics Éva azt is felidézte, lévén műemlék épület, már több rendben jelezték a művelődési minisztériumnak, hogy kötelezni kellene a klubot a felújításra, de előrelépés nem történt. Az önkormányzat a megvásárlást is kezdeményezte, de olyan árat közöltek velük, ami elfogadhatatlan volt. Az egyre romló épületben évek óta műhelyek működnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1305
szavazógép
2020-01-15: Jegyzet - Mózes László:

Bogarasok

Fölöttébb fontos ügyben érdeklődik – avagy akadékoskodik – az Európai Bizottság: arra kíváncsiak az eurobürokraták, hogy az épülő – tervezett, várt, illetve remélt – Piteşti–Nagyszeben autópálya miképp befolyásolná a térségben lévő védett területek élővilágát.
2020-01-15: Közélet - Iochom István:

Intelligens jelzőlámpák Kézdivásárhelyen

Felszerelték az intelligens jelzőlámpákat a Dózsa György és a Molnár Józsiás, illetve a Torjai és az Ady Endre utca kereszteződésénél található gyalogátjárókhoz.