Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Intelligens jelzőlámpák Kézdivásárhelyen

2020. január 15., szerda, Közélet

Felszerelték az intelligens jelzőlámpákat a Dózsa György és a Molnár Józsiás, illetve a Torjai és az Ady Endre utca kereszteződésénél található gyalogátjárókhoz.

  • Az Ady Endre és Torjai utca kereszteződése
    Az Ady Endre és Torjai utca kereszteződése

Bokor Tibor polgármester elmondta: mindkét helyen szabályozni kell a járműforgalmat, hiszen csúcsidőben percekig kell várni járműnek, gyalogosnak egyaránt. Az időjárás miatt decemberben nem sikerült beindítani az intelligens jelzőlámpákat, de most már napokon belül beüzemelik ezeket. A kivitelező cégre hárul az elektronikai beállítás, majd az áramszolgáltató cég rácsatlakoztatja a rendszert a hálózatra. Az elöljáró azt is elmondta, hogy jogos a lakosság észrevétele, a városháza által felszerelt, gyalogátjáróra figyelmeztető jelzőtáblák jelenleg nincsenek megfelelő helyen, azokat a hivatal munkatársai a napokban máshová helyezik el. Az intelligens, infrarendszerrel ellátott jelzőlámpák rendkívül hasznosak. A gyalogosok jelenlétét érzékelő eszköznek fontos szerepe lesz a baleset-megelőzésben. A lámpa egy gomb megnyomása után teszi lehetővé az átkelést, miközben – a látássérültek túloldalra jutását könnyítendő – hangjelzést is ad. Az új eszköz intelligens infrarendszere figyeli a gyalogosok áthaladásának sebességét, és ha valaki még az úttesten tartózkodik, a lámpa meghosszabbítja az átkelés (a zöld jelzés) idejét. Ez különösen az idős személyek, kisgyermekesek és mozgássérültek számára jelent majd nagyobb biztonságot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 147
szavazógép
2020-01-15: Közélet - Nagy D. István:

Többletadó a leromlott ingatlanokért

Több éve már, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzata többletadóval sújtja a város területén álló elhanyagolt, egyre lepusztultabb állapotú ingatlanokat. A lista évek óta keveset változott, a tavalyi utolsó testületi ülésen a tanácstagok ugyanazon hét épületre hagyták jóvá a háromszáztól ötszáz százalékig terjedő többletadót.
2020-01-15: Kármentő - Demeter Virág Katalin:

Egy különös szenteste margójára

Nincs mire várni, menjünk azonnal... – szinte egyszerre mondtuk ki párommal a pillanat eredményezte döntést, miközben sápadt fiunkat próbáltuk vigasztalni, pátyolgatni szenteste. A sors úgy hozta, éppen akkor döntötte le egy fránya vírus, mikor az ajándékait kellett volna bontogatnia, de állapota miatt végül a sürgősségre szaladtunk vele.