Intelligens jelzőlámpák Kézdivásárhelyen

2020. január 15., szerda, Közélet

Felszerelték az intelligens jelzőlámpákat a Dózsa György és a Molnár Józsiás, illetve a Torjai és az Ady Endre utca kereszteződésénél található gyalogátjárókhoz.

  • Az Ady Endre és Torjai utca kereszteződése
    Az Ady Endre és Torjai utca kereszteződése

Bokor Tibor polgármester elmondta: mindkét helyen szabályozni kell a járműforgalmat, hiszen csúcsidőben percekig kell várni járműnek, gyalogosnak egyaránt. Az időjárás miatt decemberben nem sikerült beindítani az intelligens jelzőlámpákat, de most már napokon belül beüzemelik ezeket. A kivitelező cégre hárul az elektronikai beállítás, majd az áramszolgáltató cég rácsatlakoztatja a rendszert a hálózatra. Az elöljáró azt is elmondta, hogy jogos a lakosság észrevétele, a városháza által felszerelt, gyalogátjáróra figyelmeztető jelzőtáblák jelenleg nincsenek megfelelő helyen, azokat a hivatal munkatársai a napokban máshová helyezik el. Az intelligens, infrarendszerrel ellátott jelzőlámpák rendkívül hasznosak. A gyalogosok jelenlétét érzékelő eszköznek fontos szerepe lesz a baleset-megelőzésben. A lámpa egy gomb megnyomása után teszi lehetővé az átkelést, miközben – a látássérültek túloldalra jutását könnyítendő – hangjelzést is ad. Az új eszköz intelligens infrarendszere figyeli a gyalogosok áthaladásának sebességét, és ha valaki még az úttesten tartózkodik, a lámpa meghosszabbítja az átkelés (a zöld jelzés) idejét. Ez különösen az idős személyek, kisgyermekesek és mozgássérültek számára jelent majd nagyobb biztonságot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1305
szavazógép
2020-01-15: Közélet - Nagy D. István:

Többletadó a leromlott ingatlanokért

Több éve már, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzata többletadóval sújtja a város területén álló elhanyagolt, egyre lepusztultabb állapotú ingatlanokat. A lista évek óta keveset változott, a tavalyi utolsó testületi ülésen a tanácstagok ugyanazon hét épületre hagyták jóvá a háromszáztól ötszáz százalékig terjedő többletadót.
2020-01-15: Kármentő - Demeter Virág Katalin:

Egy különös szenteste margójára

Nincs mire várni, menjünk azonnal... – szinte egyszerre mondtuk ki párommal a pillanat eredményezte döntést, miközben sápadt fiunkat próbáltuk vigasztalni, pátyolgatni szenteste. A sors úgy hozta, éppen akkor döntötte le egy fránya vírus, mikor az ajándékait kellett volna bontogatnia, de állapota miatt végül a sürgősségre szaladtunk vele.