Módosítják a Miatyánkot

2020. február 1., szombat, Magazin

A húsvéti ünnepek után teszi közzé a Vatikán a Miatyánk módosított szövegét, az új imádságot pedig hivatalosan az advent első vasárnapján tartott szentmisén fogja először használni az olasz katolikus egyház a liturgiában – írja a repubblica.it. A változás kizárólag az imádság hatodik kérését érinti, amely eddig így hangzott: „és ne vígy minket kísértésbe”. Az új verzió a következő: „és ne engedd, hogy kísértésbe essünk”.

  • Fotó: CNS
    Fotó: CNS

Az olaszországi püspöki konferencia már korábban jóváhagyta a Miatyánk egyik mondatának módosítását. Elsőként 2017-ben Franciaországban vezették be a módosított imádságot, amelynek új változatát az ottani protestánsok is elfogadták.

Az új változat bevezetését Ferenc pápa is szorgalmazza. 2017 végén egy interjúban kijelentette: a „ne vígy minket kísértésbe” megfogalmazás nem jó fordítás, mert megzavarhatja a hívő embert. „Isten nem visz minket kísértésbe. A Miatyánk eme kérésének az értelme, hogy bármilyen próbatétel elé kerülünk is, bármilyen megpróbáltatás ér, bármilyen kísértés környékez is meg bennünket, ne hagyj el minket, légy velünk, fogd a kezünket, légy segítségünkre, ne hagyd, hogy elbukjunk, segíts, hogy helytálljunk” – jelentette ki a katolikus egyházfő.

A katolikus egyházfő álláspontja arra késztetheti az egyes püspöki konferenciákat, hogy vizsgálják felül a Miatyánk használatban lévő fordításait. Arról azonban nincs szó, hogy Ferenc pápa elrendelte volna az egész egyházban a meglévő szövegváltozat megváltoztatását. Romániában még nem született döntés.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2020-02-01: Magazin - :

Salvador Dalí-műveket loptak

Salvador Dalí mintegy tíz műalkotását, javarészt bronzszobrokat loptak el csütörtökre virradóra egy stockholmi galériából.
2020-02-01: Kiscimbora - :

A kis ködmön (Magyar népmese)

Volt a világon, hol nem volt, volt egy jómódú paraszt­ember, annak volt egy felesége meg egy leánya. Egyszer odament egy szép fiatal legény másodmagával háztűznézni. Mindjárt kínálták őket tyúkkal, kaláccsal. Borért is leküldte az ember a leányát a pincébe.