Európai NéppártFelfüggesztve marad a Fidesz tagsága

2020. február 5., szerda, Világfigyelő

Határozatlan ideig felfüggesztve marad a Fidesz tagsága az Európai Néppártban (EPP), mivel nincs elmozdulás, látható változás, elégséges előrelépés a Fidesz politikájában arra vonatkozóan, hogy meg akarna felelni az olyan demokratikus normáknak, mint a jogállamisági elvek vagy a véleménynyilvánítási szabadság tiszteletben tartása – jelentette ki Donald Tusk, a pártcsalád elnöke.

  •  Donald Tusk
    Donald Tusk

Tusk az EPP brüsszeli politikai gyűlését követően leszögezte: elnöksége ideje alatt nem lát lehetőséget a Fidesz teljes jogú visszafogadására, ameddig nem lesz változás a felsorolt aggályokat illetően. Az esetleges visszafogadás nem megbeszélések vagy egyeztetések kérdése. Nem a közös értékekről szóló kompromisszumok árán érhető el, az csakis a Fidesz politikájának megváltozásától függ – húzta alá a lengyel néppárti politikus.

Elmondta, vannak olyanok az EPP-ben, akik szorosabb kapcsolatot ápolnak Orbán Viktor miniszterelnökkel, véleménye szerint azonban a velük való találkozások nem fognak változást eredményezni a Fidesz politikájában.

Tusk szimbolikusnak nevezte, hogy a magyar kormányfő az EPP politikai gyűlésének idején „nacionalista találkozón vesz részt szélsőjobboldali politikai pártokkal”. (Orbán Viktor a Nemzeti konzervativizmus című konferencián vett részt tegnap Rómában – szerk. megj.)

Tusk rendkívüli kongresszus megtartását javasolta a pártcsalád előtt álló politikai kihívások megvitatására. Aláhúzta azonban, hogy a jövő év elejére tervezett rendezvény nem a Fidesz körüli kérdésekről szól majd. Sok változás ment végbe Európában és Európán kívül is, amelyek új megközelítést, gondolkodást és kezdeményezéseket igényelnek – mondta ez EPP elnöke.

A felfüggesztésről 2019. március 20-án döntött az EPP politikai közgyűlése az elnökség, illetve a Fidesz megegyezése alapján, a pártcsalád alapvető értékeinek állítólagos megsértése miatt. Arról is határoztak, hogy megvizsgálják a magyarországi helyzetet és a Fidesz tevékenységét. A vizsgálatra háromfős testületet hoztak létre, amelyet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezet, további tagjai pedig Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke.

Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke az ülést követően akkor kijelentette, hogy pártja egyoldalúan függesztette fel jogainak gyakorlását az Európai Néppártban a felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig. Mint közölte, a Fidesz is felállította a maga „három bölcs emberének bizottságát”, amely tárgyal a néppárt delegáltjaival.  Tőlük jelentést várnak arról, hogy az európai parlamenti választás után hogyan alakítsák az EPP és a Fidesz viszonyát, van-e helye a néppártban a Fidesznek, milyen néppártban van helye, és abban mit kell képviselnie.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 102
szavazógép
2020-02-05: Világfigyelő - :

Orbán Viktor Rómában

A gazdasági sikerességet nevezte a konzervatív politika előfeltételének Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Rómában az Edmund Burke Alapítvány Nemzeti konzervativizmus című konferenciáján rendezett pódiumbeszélgetésen.
2020-02-05: Világfigyelő - :

Magyar diplomaták segítik Moldova uniós integrációját

Megállapodtak arról, hogy a magyar külügyminisztérium Chișinăuba delegál két diplomatát, akik segíteni fogják a moldovai kormány munkáját az európai integrációs folyamatokban – jelentette be a moldovai fővárosban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt Aureliu Ciocoi moldovai külügy- és európai integrációs miniszterrel.