Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Árpád-ház ProgramMegújul a székesfehérvári múzeum

2020. február 6., csütörtök, Magazin

2022, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója ünnepi év lesz Székesfehérváron, ebből az alkalomból nyílik majd meg az Árpád-házat bemutató nagykiállítás, amely a kor jelképértékű emlékeit eddig soha nem látott teljességükben mutatja be, ideértve külföldre elszármazott emblematikus tárgyakat is.

  • A Szent István Király Múzeum főépülete. Fotó: museum.hu
    A Szent István Király Múzeum főépülete. Fotó: museum.hu

Az Árpád-ház Program keretében újul meg és bővül ki a székesfehérvári Szent István Király Múzeum főépülete, az egykori rendház. A 21. századi múzeumi tér kialakításához csaknem 5,5 milliárd forintos támogatást biztosít a kormány, amelyet a város egészít ki.

A műemléki védettség alatt álló, egykori rendház épületét 1756-ban építették, sokáig ennek megfelelően is használták, és csak 1980-ban kapta meg a múzeum a barokk stílusú épületet. A csaknem háromezer négyzetméteres épület a jelenlegi gazdasági udvar részbeni beépítésével bővül mintegy 620 négyzetméterrel, ebben az új szárny­ban alakítják ki a fogadóteret és a kiszolgálóhelyiségeket, míg az eredeti épületrészekben – a felújítást követően – a kiállítóterek lesznek.

A fejlesztés keretében több mint ezer négyzetméteres, szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú kiállítóteret hoznak létre, amely alkalmas exkluzív időszaki és állandó régészeti, valamint történeti kiállítások rendezésére.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 946
szavazógép
2020-02-06: Magazin - :

75 éve született Bob Marley

Ma lenne hetvenöt éves Bob Marley, akinek neve egyet jelent Jamaicával és a reggae zenével. A reggae első világsztárja Robert Nesta Marley néven látta meg a napvilágot a karibi sziget egyik eldugott falujában egy fehér apa és egy fekete tinédzser lány gyermekeként 1945. február 6-án.
2020-02-06: Közélet - Nagy D. István:

Elkezdődött az építkezés (Új bevásárlóközpont Sepsiszentgyörgyön)

Több hónapon át tartó látványos bontási munkálatot követően a napokban hivatalosan is elkezdődött az új sepsiszentgyörgyi bevásárlóközpont építése az Oltmező úton, a Kaufland nagyáruházzal átellenben található több mint hathektáros területen, melynek egynegyedét a várostól vásárolták meg 2018 végén. A Sepsi Value Center nevet viselő bevásárló- és szabadidőközpontot a Prime Kapital befektető csoport építi, korábbi közlésük szerint mások mellett a Carrefour élelmiszer-viszonteladói áruház is helyet kap a létesítményben.