Új bevásárlóközpont SepsiszentgyörgyönElkezdődött az építkezés

2020. február 6., csütörtök, Közélet

Több hónapon át tartó látványos bontási munkálatot követően a napokban hivatalosan is elkezdődött az új sepsiszentgyörgyi bevásárlóközpont építése az Oltmező úton, a Kaufland nagyáruházzal átellenben található több mint hathektáros területen, melynek egynegyedét a várostól vásárolták meg 2018 végén. A Sepsi Value Center nevet viselő bevásárló- és szabadidőközpontot a Prime Kapital befektető csoport építi, korábbi közlésük szerint mások mellett a Carrefour élelmiszer-viszonteladói áruház is helyet kap a létesítményben.

Az építkezés elkezdését jelző tegnapi közleményben a bukaresti székhelyű vállalat rövid ismertetővel szolgált a leendő központról. Eszerint a területre tervezett összes fejlesztéssel mintegy 3,5 hektárnyi kereskedelmi felület jön létre. Egy évvel ezelőtt Nemes Zoltán, a befektetők területi képviselője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a csoport csak egy 1,5 hektáros részen alakít ki egy kétegységes épületegyüttest, míg egy nagyobb felületen a Dedeman barkács- és kertészeti áruházlánc egyik egységét építik fel annak tulajdonosai. A tegnapi közleményben a befektetői csoport nem tér ki részletesen arra, hogy pontosan milyen kereskedők, szolgáltatók bérlik majd az üzlethelyiségeket. Csak annyira szorítkoztak, hogy nemzetközi, országszintű, valamint helyiek is szerepelnek köztük, a céljuk, hogy „minél szélesebb körű választékot találjanak a látogatók, mind a vásárlás, mind a szabadidő eltöltése terén”. Nemes Zoltán egy évvel ezelőtt a majdani bérlők között a sportruházatot, felszereléseket forgalmazó Sportisimót, a lakberendezési termékeket, ruházatot és játékokat is kínáló Pepcót, a játékokat és gyermekeknek szánt termékeket forgalmazó Norielt, a lábbeliket forgalmazó CCC-t említette. A csoport által a sajtó rendelkezésére bocsátott látványterveken ugyanakkor olyan üzletláncok is szerepelnek, mint a New Yorker, a Deichman, a Flanco, a KFC vagy a Hervis.

Ami a létesítményt illeti, a közlemény kitér arra is, hogy pontosan milyen terek kapnak helyet benne, eszerint egy hypermarket, egy kereskedelmi galéria, egy „food court” étkezési részleg, valamint strip mall jellegű felületek. Utóbbiak gyakorlatilag a bérlő igényei szerint szabadon alakítható kisebb kereskedelmi felületeket jelent. Számításaik szerint a bevásárló és szabadidőközpont nagyjából egy 220 ezres lakosságú vonzáskörzetet szolgál majd ki, és közel hatszáz munkahely jön létre általa.

Amint arról beszámoltunk a központ létrehozásának tervéről először 2018 decemberében lehetett tudomást szerezni, amikor az ingatlanfejlesztő csoport megvásárolta a Multitrans egykori telephelyéül szolgáló mintegy kéthektáros területet az önkormányzattól. A vételár meghaladta a nyolcmillió lejt. Ezt követően további négyhektárnyi magántulajdonban lévő, ipari célra használt szomszédos területet és a rajtuk álló épületeket is megvette a csoport, majd hosszabb szünet után tavaly ősszel elkezdődtek a bontási munkálatok. Ezekkel párhuzamosan több, az építkezés határán elhelyezett molinón már olvasható volt a létesítmény neve, illetve hogy bérelhető kereskedelmi felületeket kínálnak. Az eredeti elképzelés szerint a létesítmény már idén tavasszal megnyitotta volna kapuit.

A befektető finanszírozza az Oltmező útra tervezett, a bevásárlóközpontokat kiszolgáló körforgalom kialakítását.

A Prime Kapital befektetési alap több bevásárlóközpontot is létrehozott és működtet Romániában – egyebek mellett Bukarestben, Aradon, Nagybányán –, illetve szerényebb méretű kereskedelmi létesítményeket kisebb városokban. A közleményben megjegyzik, hogy a már létező kisebb nagybányai, zilahi és románvásári bevásárlóközpontok mellett, a Prime Kapital az ország további kilenc városában fejleszt lakóövezeti és kereskedelmi ingatlanokat. Az alap Bulgáriában és Lengyelországban is létrehozott már bevásárlóközpontokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2020-02-06: Magazin - :

Megújul a székesfehérvári múzeum (Árpád-ház Program)

2022, az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója ünnepi év lesz Székesfehérváron, ebből az alkalomból nyílik majd meg az Árpád-házat bemutató nagykiállítás, amely a kor jelképértékű emlékeit eddig soha nem látott teljességükben mutatja be, ideértve külföldre elszármazott emblematikus tárgyakat is.
2020-02-06: Történelmünk - :

Rákosi Mátyás halála (1971. február 5.)

„Gyertek, lányok, öltözzetek fehérbe, / Szórjunk rózsát Rákosi elvtárs elébe. /
Hadd járjon ő a rózsában bokáig, / Éljen, éljen a Rákosi elvtárs sokáig!”
(Népdalból átírt ünnepi vers Rákosi 60. születésnapjára)
1971. február 5-én fejezte be életét Gorkij városában (régen és ma Nyizsnyij Novgorod) Rákosi Mátyás magyar kommunista politikus. Rákosi, akit pályája csúcsán „Sztálin legjobb magyar tanítványaként” dicsértek, már fiatalkorában a szélsőbaloldali eszmék mellett kötelezte el magát, a második világháború után pedig főszerepet játszott a kommunista diktatúra felépítésében, melynek első szakaszában féktelen terrort és korlátlan személyi kultuszt valósított meg.