Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ukrán nyelvtörvényTovábbra is Kijeven múlik a jó viszony

2020. február 10., hétfő, Világfigyelő

Továbbra sem a magyar kormányon múlik, hogy visszatérjenek a jó magyar–ukrán viszonyhoz – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az ukrán nyelvtörvény ügyében.

  • Fotó: MTI
    Fotó: MTI

A miniszter arra reagált, hogy Hanna Novoszad ukrán oktatási miniszter pénteki kijevi találkozójuk után azt közölte, egyik javaslatot sem tartja kivitelezhetőnek azok közül, amelyeket Szijjártó Péter a tárgyalásukon ismertetett vele.

Szijjártó Péter közösségi oldalán azt írta, az ukrán oktatási miniszter pénteken több tanú – köztük az ukrán külügyminiszter – előtt megígérte, hogy hamarosan találkozik a Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetségének vezetőségével és egyeztet velük a javaslatokról. „Remélem, tartja a szavát. A jó viszonyhoz való visszatérés tehát továbbra sem rajtunk múlik” – hangsúlyozta bejegyzésben.

Szijjártó Péter kijevi látogatásán az ukrán nyelv kisebbségi oktatására és a kárpátaljai magyarok anyanyelvének egyidejű megőrzésének lehetőségére vonatkozó magyar javaslatról tájékoztatta ukrán tárgyalópartnereit.

Az ukrán miniszter tájékoztatása szerint a magyar külügyminiszter két javaslatot tett. Az egyik az volt, hogy Ukrajna sorolja be a kárpátaljai magyar kisebbséget is a területén élő őshonos nemzetiségek csoportjába; az őshonos nemzetiségiek iskoláiban ugyanis a diákok az első osztálytól az érettségiig anyanyelvükön tanulhatnak minden tantárgyat. A másik javaslat pedig úgy hangzott, hogy ne egyes tantárgyak oktatásában térjenek át az ukrán nyelvre fokozatosan, növelve ezzel az ukrán nyelv részesedését az oktatásban, hanem az uk­ránnyelv-órák számát növeljék.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2324
szavazógép
2020-02-10: Sport - :

Székely derbi a negyeddöntőért (Teremlabdarúgás, Román Kupa)

A céhes városbeli KSE Futsal együttese ma 18 órától a Székelykeresztúri Egyesülés csapatával találkozik a teremlabdarúgó Román Kupa nyolcaddöntőjének mai játéknapján.
2020-02-10: Belföld - :

Jogerős Horváth Anna elmarasztalása

A legfelsőbb bíróság szerdán kimondott jogerős ítéletében elutasította Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester fellebbezését, és jogerőre emelte az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) döntését, amely összeférhetetlen tevékenység miatt elmarasztalja Horváth Annát. Az ítélet kivonata csütörtökön jelent meg a bíróság honlapján.