Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

RMDSZ-prioritásokSzínes tervek a tavaszi ülésszakra

2020. február 11., kedd, Belföld

Gyermekközpontú oktatást, több támogatást a családoknak, zöldebb, modernebb településeket, több segítséget a kezdő vállalkozóknak, méltányosságot, hatékony közigazgatást – ezek az RMDSZ parlamenti prioritásai a 2020-as tavaszi ülésszakra a szövetség tegnapi közleménye szerint. Az oktatásra vonatkozó rendelkezéscsomagot döntő házként fogadta el tegnap a szenátus. A törvénycsomag nemcsak a romániai magyar oktatásra vonatkozik, hanem a teljes a rendszert is érinti.

  • Fotó: RMDSZ.ro
    Fotó: RMDSZ.ro

„Az új parlamenti ülésszakban tovább akarjuk bővíteni a nagycsaládok támogatását: így az újszülöttkelengye, a junior értékjegyek és a gépkocsivásárlás mellett kedvezményes lakásvásárlási és -bővítési lehetőségeket biztosítanánk a többgyerekes családoknak, valamint adókedvezményt vezetnénk be azoknak a szülőknek, akik munkaszerződéssel rendelkeznek”  – olvasható a dokumentumban.

Emellett több bicikliutat akarnak, valamint több pénzt juttatnának az idegenforgalom szempontjából meghatározó településeknek. Úgy módosítanák a turizmust szabályozó törvényt, hogy a turisztikai települések költségvetése abból az egyszázalékos adóból egészüljön ki, amelyet a vendégek fizetnének be a szállásköltséggel együtt. Ebből utakat, közvilágítást, helyi beruházásokat lehetne finanszírozni, illetve fedezni lehetne a köztisztasággal és hulladékgazdálkodással kapcsolatos költségeket – állítják.

Törvénytervezetet dolgoznának ki arról, hogy minden megyei jogú városban kötelezően megépüljenek a terelő­utak. Több segítséget nyújtanának a kezdő vállalkozóknak, ez ügyben módosítanák az inkubátorházak működését szabályozó törvénytervezetet. A szövetség méltányosságot akar, és ezt egyebek mellett úgy látja megvalósíthatónak, ha 90 százalékkal megadóznak minden olyan közpénzből kifizetett speciális nyugdíjat, amely meghaladja az államelnök havi nettó jövedelmét.

Emellett úgy vélik, Romániának szüksége van egy új, átfogó kerettörvényre a közigazgatás területén. „Azt javasoljuk, hogy a jelenlegi négy év helyett öt évre válasszuk meg a településvezetőket. Számos európai államban ötéves az önkormányzati mandátum, és nem szervezik ugyanabban az évben az önkormányzati és a parlamenti választásokat. Ez egy stabilabb politikai környezetet teremt, így a helyi beruházások, valamint gazdasági és társadalmi kezdeményezések nem csorbulnának a központi politikai viszonyok változásainak függvényében” – olvasható a prioritások között.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2379
szavazógép
2020-02-11: Belföld - :

Elfogadták az oktatásügyi csomagot

Döntő házként elfogadta tegnap a szenátus az RMDSZ által kidolgozott átfogó oktatásügyi törvénycsomagot – tájékoztat az szövetség hírlevele. Az új rendelkezések egyebek mellett csökkentik az osztálylétszám alsó küszöbét, az óvodába írathatóság alsó korhatárát, kezdeményezik az anyanyelven történő egyetemi felvételit, de a bölcsődei gondozásra, a délutáni oktatásra (afterschool) és a meleg ebéd programra vonatkozó előírásokat is tartalmaznak. Hatálybalépéséhez az államfőnek ki kell hirdetnie a jogszabályt.
2020-02-11: Belföld - :

Ketten a rektori címért

Daniel David pszichológus és Ioan Chirilă ortodox teológus pályázik a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektori tisztségére.