Kommunisták és vámpírok

2020. február 12., szerda, Magazin

Sepsiszentgyörgyön is megtartották a Drakulics elvtárs című magyar vígjáték hivatalos bemutatóját vasárnap este a Művész moziban. A vetítés után jó hangulatú közönségtalálkozón vehettek részt az érdeklődők, ahol Bodzsár Márk, a film rendezője, forgatókönyvírója és Walters Lili, a női főszereplő mesélt az egyre nagyobb nézettségnek örvendő alkotás ötletéről, forgatásának körülményeiről, fogadtatásáról és a filmmel kapcsolatos személyes élményeikről.

  • Walters Lili és Nagy Zsolt a Drakulics elvtárs című filmben. Fotó: port.hu
    Walters Lili és Nagy Zsolt a Drakulics elvtárs című filmben. Fotó: port.hu

A film Magyarországon játszódik a 70-es években, és tökéletesen megidézi a diktatúra korát, de csak látszólag dokumentálja pontosan az elmesélt történetet – egy ponton túl elkezd gyanússá válni a szabadság, amivel az alkotók kezelik a témát, a végére pedig egy klasszikus vámpírtörténetté vagy inkább egy vámpírtörténet paródiájává alakul a produkció. A kubai forradalmat is megjárt Fábián elvtárs (Nagy Zsolt) haza­látogat Magyarországra, hogy megnyisson egy nagyszabású véradó mozgalmat, a kémelhárító alakulat azonban első perctől gyanúsnak találja: a vérvörös Mustanggal száguldozó öreg harcos úgy néz ki, mintha csupán 30 éves lenne, laza stílusa miatt döglenek utána a nők, egy Hüsi üdítős üvegből pedig állandóan sűrű piros levet iszogat... A kémek, titkos ügynökök, besúgók, szélhámosok, régi és új harcostársak mindenre fel vannak készülve, de Fábián elvtárs titka túl kemény diónak tűnik számukra. Kísérőként Máriá­nak sikerül végül a bizalmába férkőzni, de ahogy az álrandevúk komolyabbra fordulnak, egyre több szereplőnek borul fel a lelki egyensúlya...

A vetítés után Lázár-Prezsmer Endre, a mozi programfelelőse beszélgetett az alkotókkal, először arról faggatva a fiatal rendezőt, miként született meg az ötlet, hogy összekapcsoljon egy vámpírparódiát a kommunizmus korának paródiájával. Bodzsár Márk elmondta: gyermekkora óta érdeklik a vámpírfilmek, és nagyon erősen élt benne a vágy, hogy valamit kezdjen ebben a filmes műfajban, de erre csak akkor kínálkozott megfelelő alkalom és lehetőség számára, amikor egészen más indíttatásból elkezdte kutatni a Kádár-korszakot. Több okból is jó ötletnek tűnt összekapcsolni ezt a két témakört: egyrészt az örök élet kérdése miatt, amire mindig is vágytak ezek a mélyen ateista meggyőződésű diktátorok, másrészt a vérszívás kérdése is izgalmas témának tűnt számára, de a népet elnyomó, kihasználó „vérszívók” árnyékában a vámpírt megpróbálta a legkevésbé elrajzolt, morbid, gonosz figurának ábrázolni.

Mint mondta, a klasszikus vámpírtörténet a vadregényes Keletről, Erdélyből eredezteti Drakula grófot, a film alkotói viszont ezt a legendát ironikusan kifordítva, a titokzatos és bűnös Nyugatról hozzák be a modellértékű kommunizmus világába. A Lajkó – cigány az űrben című filmmel való rokonságról, mely ugyancsak a Kádár-korszakot parodizálja, a rendező elmondta: örül annak, hogy most már játékosan is lehet viszonyulni ehhez a korhoz, bármennyire borzalmas is volt. Azért van néhány olyan jelenet a filmben, mely arcunkra fagyasztja a mosolyt, vannak olyan pillanatai a történelemnek, amelyeket ízléstelen volna elviccelni... Mint mesélték, sokat inspirálódtak azokból az egykori állambiztonsági oktatófilmekből, amelyek ma hozzáférhetőek a nagyközönség számára is, és amelyek félelmetesek ugyan, de rendkívül groteszk jeleneteket is tartalmaznak.

Walters Lili a szereplőválogatásról és saját figurájáról mesélt, mely a hetvenes évek „dobozvilágába” ágyazottan a szokásosnál egyszerűbb, szolidabb játékmódot igényelt, aztán szó esett még a főszereplőnő és partnerei viszonyáról, valamint a film erotikus jeleneteiről. Mint megtudhattuk, negatív kritikákat is kaptak, de a nézettséget illetően nem panaszkodnak. Azok az országok mutatnak nagyobb érdeklődést a film iránt, amelyek többé-kevésbé érintettek a kommunizmus szempontjából, de egy indiai fesztiválra is meghívták már a Drakulics elvtársat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2020-02-12: Pénz, piac, vállalkozás - :

Koronavírus és az olajkereslet

Londoni iparági elemzők várakozása szerint az új koronavírus okozta járvány negatív keresleti hatásai miatt idén és jövőre is érzékelhetően alacsonyabb lesz az átlagos olajár az eddig várt szinteknél.
2020-02-12: Magazin - :

Eltűnt Szabadkán a Zsolnay-szökőkút

Néhány nap alatt teljes mértékben megváltozott a délvidéki Szabadka szecessziós központja, a város jelképének számító zöld Zsolnay-szökőkutat ugyanis elbontották, hogy a helyére a következő fél évben egy modern szökőkutat emelhessenek.