Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Adómentesség az újságíróknak

2020. február 12., szerda, Belföld

Döntő fórumként megszavazta tegnap a képviselőház, hogy az újságíróknak nem kell fizetniük személyi jövedelemadót. Az előző kormánypárt által kezdeményezett jogszabályt még Klaus Iohannis államelnöknek is ki kell hirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen.

  • Fotó: romaniatv.ro
    Fotó: romaniatv.ro

A tervezetet tavaly terjesztette a törvényhozói testület elé a szociáldemokrata Valeriu Steriu képviselő, akinek az indítványát több párt (SZDP, LDSZ, NMP) honatyája támogatta aláírásával. A tegnapi végszavazáson a jogszabály elfogadása mellett 174-en voksoltak, ketten ellene szavaztak 91 tartózkodás mellett.

A jogszabály szerint a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól mentesülnek az írott és az elektronikus médiában dolgozó újságírók, beleértve a televízióknál és a rádióknál dolgozó technikusokat, operatőröket is. A kedvezmény kiterjed a szerzői jogdíjakból származó jövedelmekre. A tervezet az újságírói tevékenység meghatározását is kiegészíti a következőképpen: hírek és nyilvános információk felkutatása, kivizsgálása, értelmezése és közlése az újságok, televízió, rádió és más tömegtájékoztatási eszközök révén, valamint a rádió- és televízió-műsorokhoz szükséges kép- és hanganyag rögzítésére és vágására, illetve a szárazföldi, tengeri vagy légi távközlési jelek továbbítására szolgáló felszerelések működésének felügyelete, amely munkaszerződés és szerzői jogi szerződés alapján zajlik.

A törvény hatályba lépését Klaus Iohannis akadályozhatja meg – visszaküldve a parlamentbe vagy alkotmányossági óvást emelve. Az államfő többször populizmussal és demagógiával vádolta a jelenleg ellenzékben levő Szociáldemokrata Pártot (SZDP), egyebek mellett adott adópolitikai döntésük kapcsán. Romániában jelenleg az informatikusok mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól. Ez utóbbiak adómentességéről a múlt héten megbuktatott liberális kormány tagjai többször nyilatkoztak, Ludovic Orban ügyvivő kormányfő és miniszterelnök-jelölt például többször az adómentesség eltörlése mellett érvelt.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2386
szavazógép
2020-02-12: Belföld - :

Ismét hírtévét bírságoltak

Tízezer lejre bírságolta a Realitatea Plus televíziót az Országos Audiovizuális Tanács a hiteles információszolgáltatás szabályának megszegéséért egy erdélyi tulajdonvitával kapcsolatos adásban.
2020-02-12: Belföld - :

A minisztériumhoz fordult az ombudsman (Anyanyelvhasználat a kórházakban)

A két éve hatályos kórházi anyanyelvhasználati törvény alkalmazására szólította fel a nép ügyvédjének (ombudsman) hivatala az egészségügyi minisztériumot. Az RMDSZ által kezdeményezett jogszabály a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és szociális egészségügyi intézményeket azokon a településeken, amelyekben az illető kisebbség tagjainak száma meghaladja az ötezret, vagy számarányuk eléri a húsz százalékot.