Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2020. február 13., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Házasság hete Háromszéken
A február 9–16. között zajló rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, s hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Az idei mottó: Csapatjáték szerelemmel.

SEPSISZENTGYÖRGYÖN ma az unitárius egyház tanácstermében 18 órától Őszintén a házasságról – beszélgetésvezető: Pál Tünde pasztorálpszichológus és Kovács István sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész. Beszélgetés két házaspárral a házasságukról, a házasságukat szétzilálni látszó, nehéz, emberpróbáló pillanataikról, valamint a boldog, a felemelő, a házasságot megerősítő, új pers­pektívákat nyújtó tapasztalataikról. * A rendezvények ideje alatt gyermekfoglalkozást biztosítanak. * A Vártemplom új gyülekezeti termében ma 18 órától Erőszakmentes kommunikáció a házasságban címmel Roth Levente lelkipásztor tart előadást. Ugyanott pénteken 18 órától Szerepek és játszmák a házasságban címmel Gyergyai Réka pszichológus tart előadást.
BARÓTON ma 18 órától a római katolikus vallásteremben szentmise lesz a családokért, és megáldják a házaspárokat. Közreműködik a Szent Adalbert-plébánia kórusa. Pénteken 19 órától gyertyafényes, meghitt hangulatú vacsora pároknak, házaspároknak a Party Pub vendéglő emeleti termében. Közreműködik a baróti Bujka Énekegyüttes.
VARGYASON ma 19 órától az unitárius imateremben: 12 dolog, amit az esküvő előtt tudhattam volna – Palkó Zalán Koppány unitárius lelkész (Felsőrákos) előadása. Házigazda: Ilkei Judit tiszteletes asszony.
BODOSBAN pénteken 17 órától a Közösségi Házban A nézeteltérések szorításában címmel Andorkó Rozália ny. tanárnő (Vargyas) tart előadást. Házigazda: Iszlai Kamill Zsolt református lelkipásztor.
FELSŐRÁKOSON pénteken 17 órától az unitárius imateremben Játszmák a párkapcsolatban címmel Orbán Beáta mentálhigiénés segítő szakember (Sepsiszentgyörgy) tart elő­adást. Házigazda: Palkó Zalán Koppány unitárius lelkész.
KÖPECEN pénteken 19 órától a régi felekezeti iskolában Te engemet, én tégedet címmel Dezső Tibor Attila református lelkipásztor (Bögöz) tart előadást. Házigazda: Nagy Adél tiszteletes asszony. 20 órától ugyanott gyertyafényes, meghitt hangulatú vacsora pároknak, házaspároknak.

160 éves a Székely Mikó Kollégium
FILMVETÍTÉS. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium dísztermében ma 17 órától levetítik az Antal Miklós felvételei­ből szerkesztett, A Székely Mikó Kollégium egykori tanárai című filmet. Pénteken 16 órától Somogyi Gréta tart előadást Gróf Mikó Imréről * 17 órától kiállítás a Keresztes-házban * 18 órától fáklyás díszfelvonulás a Keresztes-háztól a Mikó-szoborig, a mikós diákok sorfalat állnak * 18.15-től koszorúzás – Magyarország konzulátusa, önkormányzat, alapítványok, véndiákok, osztályok * 18.20-tól villámcsődület: himnuszéneklés – vezényel: Dancs Árpád tanár – bárki részt vehet és énekelheti a himnuszt * 19 órától találkozás, beszélgetés, retróbuli a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Szombaton 9–17 óráig sportnap a Szabó Kati Sportcsarnokban * 12 órától filmvetítés: A Székely Mikó Kollégium egykori tanárai, utána József Álmos tanár A Székely Mikó Kollégium képes története című könyvének bemutatója az OSK konferenciatermében (a Szabó Kati Sportcsarnok mellett) * 16 órától a Mikósok előadása a Tamási Áron Színház nagytermében * 18 órától a színház előtti téren fényjáték és mikós gyülekezet * 19 órától bál a Leonor rendezvényteremben.

Kiállításmegnyitó és könyvbemutató
A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban pénteken 18 órától dr. Péter Sándor magyar nyelv és irodalom tanár megnyitja Gál Attila székelyudvarhelyi festő egyéni tárlatát. Ezt követően Boér Hunor, a Székely Nemzeti Múzeum könyvtárosa bemutatja és méltatja Kisgyörgy Zoltán helytörténeti szakíró, lapunk főmunkatársa Alsó-Háromszék. Sepsiszék, Oltfej és Bodzavidék című útikönyvét, amely a Tortoma Könyvkiadónál jelent meg.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30-tól Ragadozó madarak – amerikai bűnügyi akció-kalandfilm, román felirattal; 17 órától A Mancs őrjárat – kanadai animációs kalandfilm, románul beszélő; 18.30-tól Kisasszonyok – amerikai romantikus filmdráma, román felirattal; 18.45-től Úriemberek – amerikai bűnügyi akciófilm, román felirattal; 21 órától Drakulics elvtárs – magyar vígjáték, román felirattal és Bad Boys – Mindörökké rossz fiúk – amerikai akcióthriller, vígjáték, magyarul beszélő.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

Színház
HAHOTA. A marosvásárhelyi társulat Megáll az ész című szilveszteri produkcióját (rendező: Kovács Levente) Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében ma és pénteken 17 és 20 órától láthatja a közönség. ☻ Kovásznán az előadást február 25-én, kedden 17 és 20 órától a Művelődési Központban játsszák.
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban pénteken 19 órától a Nem fogadott hívás(ok)című előadást játssza (rendező: Sebastian Marina).

Kalendárium Baróton
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében pénteken 19 órától a Fürkésző sorozat részeként Mire készül a gazda Télutó havában címmel Cséki Péter állattenyésztő mérnökkel, a bibarcfalvi Cséki Major gazdájával beszélgetnek a majorban zajló életről és terveiről. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

Röviden
EZÜST AKADÉMIA. Kézdivásárhelyen ma 16.30-tól a Vigadó Művelődési Ház nagytermében tart előadást Erőss Mária A fájdalom „története” (eredet, lefolyás, kezelés) a mozgásszervi betegségekben címmel 50 év fölötti, regisztrált személyeknek.
TÚLÉLŐCSOPORT. A sepsiszentgyörgyi unitárius egyház tanácstermében ma 17 órától serdülőt nevelő szülőknek indít túlélőcsoportot Fazakas Enikő pszichodráma-terapeuta és Lázár Andrea családterapeuta. Érdeklődni és iratkozni a 0745 185 747-es és a 0740 198 118-as telefonon lehet.
FELKÉSZÍTŐ. A Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata ingyenes felvételi felkészítőt tart a szeptembertől induló drámaosztályba pénteken 17 órától a líceum Visky Árpád Drámatermében. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonszámon lehet. A felvételire május 13-án 16 órakor kerül sor.
KÉZIMUNKAKÖR. Össze-kötő elnevezéssel kézimunkakör indul a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár gyermekrészlegén február 14-én, pénteken 16.30-tól. A kéthetente szervezett alkalmakon a kötés, horgolás, varrás mellett a résztvevők különlegesebb technikákkal is megismerkedhetnek. Az első találkozón fonalgrafika-technikával Bálint-napi üdvözletek készülnek. További részletekről érdeklődni a 0267 351 609-es telefonszámon lehet; körvezető: Nagy Ildikó Tímea könyvtáros. Várnak minden érdeklődőt, kicsiket és nagyokat, gyermekeket, szülőket és nagyszülőket.
PONTOSÍTÁS. Biztos indulók és bizonytalanságok című, hétfőn megjelent írásunkban tévesen jelent meg az egyik lemhényi induló neve: nem Jénáky István, hanem öccse, Jénáky Csongor vesz részt a mozgóurnás előválasztáson. Az érintettek elnézését kérjük.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Csoportfoglalkozás
A változás korában levő nőknek és férfiaknak indítanak csoportot a sepsiszentgyörgyi unitárius egyháznál Paltán Enikő pszichológus, pszicho­dráma-terapeuta és Vida Enikő klinikai pszichológus, pozitív pszichoterapeuta segítségével. A csoportfoglalkozás azoknak szól, akik szembe szeretnének nézni ennek az életszakasznak a kihívásaival. Változás, válság vagy váltás? – nem mindenkinek sikerül túljutnia egyedül ezen az időszakon, ehhez nyújt támogatást ez a csoport. A találkozások hétfőnként lesznek, tíz alkalommal. Az első találkozás időpontja: február 17-én 18 óra. Érdeklődni a 0742 044 580-as telefonon lehet.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 250
szavazógép
2020-02-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-02-13: Közélet - Fekete Réka:

Az öltözőtől a sípszóig (Bevezetés a sportba)

Az autóbuszos utazás az óvodától, illetve iskolától a Sepsi Arénáig, a részben vagy egészben önálló öltözködés, az irányított és fegyelmezett tornatermi mozgás, a jéghez való szoktatás – ezek együtt képezik annak a programnak az elemeit, amelynek célja, hogy egyre több kisgyermek hozzászokjon minél korábban a sportoláshoz. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2017-ben indított, Bevezetés a sportba elnevezésű programjában jelenleg közel háromezer gyermek vesz részt, jövő tanévtől még egy korosztály csatlakozik az ingyenes mozgásfejlesztő foglalkozásokhoz.