Bevezetés a sportbaAz öltözőtől a sípszóig

2020. február 13., csütörtök, Közélet

Az autóbuszos utazás az óvodától, illetve iskolától a Sepsi Arénáig, a részben vagy egészben önálló öltözködés, az irányított és fegyelmezett tornatermi mozgás, a jéghez való szoktatás – ezek együtt képezik annak a programnak az elemeit, amelynek célja, hogy egyre több kisgyermek hozzászokjon minél korábban a sportoláshoz. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2017-ben indított, Bevezetés a sportba elnevezésű programjában jelenleg közel háromezer gyermek vesz részt, jövő tanévtől még egy korosztály csatlakozik az ingyenes mozgásfejlesztő foglalkozásokhoz.

  • Korcsolyázni tanítják a gyermekeket a Sepsi Arénában. Fotó: Vargyasi Levente
    Korcsolyázni tanítják a gyermekeket a Sepsi Arénában. Fotó: Vargyasi Levente

Az első esztendőben a nagycsoportos óvodásokat, az előkészítő és az első osztályosokat vonták be a heti rendszerességgel zajló tevékenységekbe, 2018-ban a második osztályosok, 2019 őszén a harmadikosok is bekapcsolódtak, terv szerint jövő tanévtől ők úszással folytatják a negyedikben. Lapunk érdeklődésére a programot lebonyolító Királypingvinek Sportegyesület elnöke elmondta, elsődleges céljuk a gyermekek sporthoz való szoktatása, de ezen keresztül a részt vevő óvodások és kisiskolások sok mindent megtanulnak. Kernászt Huba kiemelte: manapság sok gyermek mozgásszegény életet él, szükség van a tornaórán kívüli irányított mozgásfejlesztő foglalkozásra is, és azt tapasztalják, a gyermekek szeretik az arénás programot és sokuknál látványos fejlődés észlelhető. Szerinte az sem elhanyagolható, hogy ezáltal a gyermekek gyakorolják az önálló öltözködést, még a korcsolyacipőt is felhúzzák, a fűzéshez segítséget kapnak, de azt is úgy, hogy kivárják a sorukat. Az oktatók sokat adnak a fegyelemre, elvárják, hogy a sípszót komolyan vegyék a gyermekek, de a játék, a jó hangulat is fontos.

A foglalkozásokat előre meghatározott órarend alapján tartja hat oktató, egy alkalommal átlagosan hetvenöt gyermek vesz részt. Az óvodai nagycsoportosok, az előkészítő, első és második osztályosok számára egy alapprogramot dolgoztak ki, ami mozgás- és koordinációfejlesztést tartalmaz. Ezt labdajátékok, gyógytornaelemek és ügyességi gyakorlatok révén valósítják meg, a harmadikosok konkrét sportágakkal ismerkednek, a kosárlabdával, a jégkoronggal és a futballal.

A jégpályás foglalkozás minden korosztály programjában szerepel különböző időszakokra osztva. A program hatására egyre több a szabadidős korcsolyázó, de más sportszolgáltatások iránt is megnövekedett az érdeklődés, amit az oktatók és a finanszírozó önkormányzat annak tulajdonít, hogy a gyermekek igénylik a délutáni sporttevékenységeket is és együtt mennek a szüleikkel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 102
szavazógép
2020-02-13: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Házasság hete Háromszéken
A február 9–16. között zajló rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, s hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Az idei mottó: Csapatjáték szerelemmel.
2020-02-12: Közélet - Fekete Réka:

Négy osztályban hétfőig nem tanítanak (Székely Mikó Kollégium)

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium három negyedik és egy hetedik osztályában a diákok 30–40 százaléka betegség miatt hiányzott az elmúlt napokban, ezért a megyei közegészségügyi igazgatóság ezekben az osztályokban hétfőig oktatási szünetet rendelt el.