Székely Mikó KollégiumNégy osztályban hétfőig nem tanítanak

2020. február 12., szerda, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium három negyedik és egy hetedik osztályában a diákok 30–40 százaléka betegség miatt hiányzott az elmúlt napokban, ezért a megyei közegészségügyi igazgatóság ezekben az osztályokban hétfőig oktatási szünetet rendelt el.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Lapunk érdeklődésére Igyártó Gabriella járványtani szakember elmondta, a Székely Mikó Kollégium értesítette a megyei tanfelügyelőséget a tömeges hiányzásról, ezt követően a közegészségügyi igazgatóság jónak látta elrendelni a háromnapos kényszervakációt a szóban forgó négy osztályban február 12–14. között annak érdekében, hogy azok a diákok, akik esetleg influenzavírussal fertőzöttek, de a betegség tünetei náluk még nem jelentek meg, a lappangási időszakban ne fertőzzék meg osztálytársaikat.

Az intézmény képviselője szerint a gyermekközösségekben nagyon fontos a higiéniai előírások betartása, a többszöri szellőztetés, valamint az, hogy a tanintézmények egészségügyi személyzete ebben az időszakban naponta ellenőrizze a gyermekek egészségi állapotát.

A vírusos influenza az ország több megyéjében járványszerűen van jelen, a betegség halálos áldozatainak száma megközelíti a harmincat (az utóbbi napokban az egészségügyi minisztérium nem adott ki erre vonatkozó közleményt). Kovászna megyében az elmúlt három hétben növekedett meg látványosan az új esetek száma, a heti átlag 2100-ról 3200 fölé emelkedett január 27. és február 3. között, a következő héten ellenben 6,3 százalékkal kevesebb esetet jegyeztek, 3062-t – tudtuk meg Igyártó Gabriellától.

A szakember elmondta, a beiskolázott elemista és gimnáziumi diákok mintegy 15,56 százalékát érintette a betegség. Múlt héten hat esetben igazolódott be a gyorsteszt alapján az influenzavírus jelenléte, míg egy héttel korábban tizenegy fertőzést regisztráltak, többségében 0–29 év közöttieknél.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 102
szavazógép
2020-02-13: Közélet - Fekete Réka:

Az öltözőtől a sípszóig (Bevezetés a sportba)

Az autóbuszos utazás az óvodától, illetve iskolától a Sepsi Arénáig, a részben vagy egészben önálló öltözködés, az irányított és fegyelmezett tornatermi mozgás, a jéghez való szoktatás – ezek együtt képezik annak a programnak az elemeit, amelynek célja, hogy egyre több kisgyermek hozzászokjon minél korábban a sportoláshoz. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2017-ben indított, Bevezetés a sportba elnevezésű programjában jelenleg közel háromezer gyermek vesz részt, jövő tanévtől még egy korosztály csatlakozik az ingyenes mozgásfejlesztő foglalkozásokhoz.
2020-02-13: Közélet - Iochom István:

Feldolgozzák az adatokat (Ingyenes telekkönyvezés Csernátonban)

Mint már hírül adtuk, egy sikeres pályázatnak köszönhetően megyénkben két községet – Csernátont és Málnást – teljesen ingyen telekkönyveznek (a bennvalók mellett az erdőket, legelőket, közterületeket, utakat is). A hatalmas munkát – Csernáton közigazgatási területéhez például 11 461 hektár tartozik – a licitet megnyerő bukaresti Topo Exim cég szakemberei végezték el. A munkálat a bennvalók felmérésével kezdődött, majd adatgyűjtéssel folytatódott.