Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hat családot kilakoltatnak

2020. február 13., csütörtök, Közélet

Egyelőre hat család kilakoltatásához rendelkezik bírósági ítélettel a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, de 28 másik család is ugyanerre a sorsra juthat, ha nem törleszti felhalmozott adósságát. Mindannyian az Oltmező utcai szociális tömbházak bérlői, akiknek helyzetét évente újraértékeli az önkormányzat.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az uszoda szomszédságában levő két tömbházat néhány éve újíttatta fel a város, és a 129 kislakást rászorulóknak adta bérbe jelképes – havi 28–48 lejes – összegért. Ezen kívül a lakóknak (2 éves kor felett) havi 40 lejt kell fizetniük fejenként a vízért és a szemételhordásért, a fűtésért pedig 85, illetve 175 lejt havonta (attól függően, hogy egy- vagy kétszobás lakrészt foglalnak el) – közölte Sztakics Éva alpolgármester. Akik három hónapnál hosszabb ideig nem fizetnek, azok ellen eljárást indítanak, és ha márciusig nem rendezik az adósságukat, nem maradhatnak a szociális lakásban. Kilakoltatni március előtt senkit sem szabad, ekkor azonban nem csupán az említett hat családhoz küldhetik ki a végrehajtót, hiszen februárban lehet frissíteni az iratcsomókat, és ezeket márciusban bírálják el, tehát akadhat még olyan bérlő, aki kiesik a rostán.

A bérleti szerződéseket egyébként egy évre kötik, a rászorulók anyagi helyzetét pedig, szociális lakásokról lévén szó, minden évben újra kell értékelni. Ez eddig nem mindig történt meg, mert a szociális igazgatóságnak nem volt elég embere hozzá, de ezt a gondot megoldották, és az idén a 129 lakás lakói közül 95 háztartást sikerült felmérni. Akadnak üres lakások is, ezeknek bérlői valószínűleg külföldön tartózkodnak, tehát nem szorulnak az önkormányzat támogatására, négy lakást törvénytelenül foglaltak el, ebben az esetben március előtt is ki lehet lakoltatni a jogtalanul beköltözötteket, a végrehajtó azonban a házfoglalóknak csak hűlt helyét találta – mondta még az elöljáró.

Hozzátette: szociális lakást mintegy 300-an igényeltek a városban, és a polgármesteri hivatal mindenkit értesített, hogy rendezze a papírjait. Jelenleg 6–8 olyan család van várólistán, akik azonnal beköltöznének. Azt nem tudni, hogy a kilakoltatottak hová költöznek majd – de ha vannak köztük kiskorúak, a végrehajtók a gyermekvédelmi igazgatóságot is kihívják, ott lesznek, amikor érvényt szereznek a törvényszéki döntésnek, és ha szükséges, gondoskodnak a gyermekek elhelyezéséről.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2323
szavazógép
2020-02-13: Kármentő - Demeter Virág Katalin:

Kontár munka

Különös fénykép terjedt futótűzként a hét elején a közösségi média, illetve a hazai sajtó révén, így vált híressé a Hátszeg városát ellátó vízvezeték egy szakasza.
2020-02-13: Közélet - :

Lakásokat vásárol a városháza

Szükséglakásokat vásárol a sepsiszentgyörgyi önkormányzat azért, hogy ideiglenesen bérbe adja azoknak a helybelieknek, akiknek az otthonuk hasznavehetetlenné vált. Ilyen jellegű kérés több is volt az utóbbi időben, azért döntött úgy a városháza, hogy a szabad piacról, az eladásra kínált ingatlanok közül vásárol.