Egymillió köbméter kidöntött fa

2020. február 14., péntek, Belföld

Több mint egymillió köbméternyi fát döntött ki a múlt heti vihar Hargita és Maros megye erdőiben. A szakemberek elmondták, folyamatban van a széldöntések pontos felmérése, de ez még hetekig is eltarthat. Az azonban máris látszik, hogy a ledöntött fa mennyisége helyenként nagyobb, mint a kitermelési kvóta akár több évre is.

  • A gyergyószárhegyi közbirtokosság egyik letarolt területe. Fotó: Gyergyószentmiklósi Erdészeti hivatal
    A gyergyószárhegyi közbirtokosság egyik letarolt területe. Fotó: Gyergyószentmiklósi Erdészeti hivatal

A szakemberek szerint fontos lenne gyorsan kitermelni a ledöntött fát, hogy azt ne károsítsák a kéreg alá betelepedő rovarok, de a bürokrácia miatt két-három hónapig is eltarthat az engedélyek beszerzése.

Izsák Árpád, a Csíki Magán­erdészet vezetője elmondta: ahol nagy mennyiségű fát döntött le a vihar, a erdőtulajdonosnak kérnie kell az üzemterv módosítását, ami rendkívül bürokratikus folyamat. András Róbert, a Zetelaki Erdőrendészeti Hivatal vezetője azt kifogásolta, hogy katasztrófahelyzetben az állam nem nyújt segítséget az erdőtulajdonosoknak, ahogy azt a mezőgazdasági területek károsodása esetében teszi. A szakember szerint esetükben ez azért is indokolt lenne, mert fiatal állományokat döntött ki a szél, amelyek értékesítési ára nem fedezi az újratelepítést. Kosza Elemér, a csíkszenttamási Terkő Közbirtokosság elnöke elmondta: próbálják hazahívni a külföldön dolgozó szakembereket, mert úgy tűnik, két-három évre is van munka a közbirtokosság erdeiben. Fejér Károly, a gyergyószárhegyi közbirtokosság elnöke arról beszélt, hogy minél hamarabb értékesíteni kell a fát, mert az elkövetkező időszakban várhatóan túlkínálat lesz a piacon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1492
szavazógép
2020-02-14: Belföld - :

Megtámadnák az oktatási törvényt

A Népi Mozgalom Párt (NMP) megtámadja az alkotmánybíróságon az oktatási törvénynek az RMDSZ kezdeményezésére elfogadott módosításait, amennyiben Klaus Iohannis államfő kihirdeti azokat – nyilatkozta tegnap Marius Paşcan parlamenti képviselő, a párt ügyvezető elnöke. A törvénymódosítások egyik kezdeményezője, Novák Csaba Zoltán RMDSZ-es szenátor furcsállja ezt, mivel szerinte az NMP szenátorai is megszavazták a tervezetet.
2020-02-14: Belföld - :

Hírsaláta

A MAGYARGYALÁZÁST IS VIZSGÁLJÁK. Hosszas, szerteágazó folyamatnak ígérkezik a Gyergyóditróban dolgozó két Srí Lanka-i vendégmunkás körül kirobbant botrány rendőrségi és ügyészségi vizsgálata.