Hírsaláta

2020. február 14., péntek, Belföld

A MAGYARGYALÁZÁST IS VIZSGÁLJÁK. Hosszas, szerteágazó folyamatnak ígérkezik a Gyergyóditróban dolgozó két Srí Lanka-i vendégmunkás körül kirobbant botrány rendőrségi és ügyészségi vizsgálata.

  • Fotó: Beliczay Laszló
    Fotó: Beliczay Laszló

A Hargita megyei rendőrség sajtószóvivője, Gheorghe Filip elmondta: az ügyészséggel együtt próbálják feltérképezni, kik voltak azok a hangadók, akik az egyszerű véleménynyilvánításon túl xenofób és rasszista módon uszítottak a Srí Lankából Gyergyóditróba érkezett vendégmunkások vagy az erdélyi magyarok ellen. Mint kifejtette, a nyomozó hatóságnak nem jelent különösebb gondot megtalálni és előállítani az álnév mögé bújó személyeket, abban az esetben sem, ha a Facebook-csoport időközben eltűnt a közösségi oldalról. „Egyetlen betörő sem hagy névjegykártyát, esetenként még ujjlenyomatot sem, mégis, a legtöbbször sikerül megtalálnunk” – fogalmazott Filip. (Krónika)

NEM MUTATTAK KI KORONAVÍRUST annál a 25 éves fiatalembernél, akit a temesvári Victor Babeş Járványkórház speciális osztályára utaltak be, miután koronavírusos betegeket gondozott Németországban. Virgil Musta, a kórház szóvivője közölte: az analízisek során nem találtak koronavírust a fiatal férfitól vett biológiai mintákban. A férfi február 7-én jött haza Romániába, Resicabányán meglátogatta szüleit, aztán Szörényordasra is elutazott, hogy találkozzon nővérével és sógorával. Kedden enyhe megfázásos tünetek jelentkeztek nála, ezt követően beutalták a kórház különleges eseteket ellátó osztályára, biológiai mintát vettek tőle, amelyet elküldtek Bukarestbe a Közegészségügyi Igazgatóság laboratóriumába. A koronavírus-gyanú nem igazolódott be. (Agerpres)

HALLÁLLAL FENYEGETTE AZ ÁLLAMFŐT. Egy férfi, akit 2016-ban szabadságvesztésre ítéltek gyilkosság miatt, két ízben is kérte azóta börtönbüntetése megszakítását, egyszer pedig a feltételes szabadlábra helyezését. Az illetékes bíróság mindhárom kérést elutasította. Ezt követően, 2017 decemberében Klaus Iohannis államfőhöz fordult kegyelmi kérvénnyel, ám az államfő is elutasította a kérését. Az 59 éves férfi ekkor újabb levelet küldött az államfői hivatalnak, amelyben a torka elvágásával fenyegette meg az államfőt, ám levelét egy másik elítélt nevében írta alá. Miután kiderült, hogy ki a valódi szerző, a nagyenyedi törvényszék szerdán még egy évvel megtoldotta az eredetileg rá kirótt tizenöt éves szabadságvesztést hivatalos személy elleni fenyegetés miatt. (Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1567
szavazógép
2020-02-14: Belföld - :

Egymillió köbméter kidöntött fa

Több mint egymillió köbméternyi fát döntött ki a múlt heti vihar Hargita és Maros megye erdőiben. A szakemberek elmondták, folyamatban van a széldöntések pontos felmérése, de ez még hetekig is eltarthat. Az azonban máris látszik, hogy a ledöntött fa mennyisége helyenként nagyobb, mint a kitermelési kvóta akár több évre is.
2020-02-14: Belföld - :

Hivatalossá vált Soós jelöltsége

Független jelöltként mérkőzik meg a marosvásárhelyi polgármesteri tisztségért a nyári önkormányzati választásokon Soós Zoltán, akit korábban az RMDSZ jelölt a tisztségre – jelentette be tegnap Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke.