Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VidékfejlesztésPályázat természeti csapás okozta károk enyhítésére

2020. február 18., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy február 10-én az országos ügynökség közvitára bocsátotta két hamarosan kiírásra kerülő pályázat, az 5.1-es és az 5.2-es számú intézkedés tájékoztatóit. Akik a dokumentumokkal kapcsolatban javaslatokat szeretnének megfogalmazni, tíz napig megtehetik a consultare@afir.info e-mail-címen.

A nemrég megjelentetett pályázati ütemterv szerint februárban (valószínűleg február végén) indítják újra az 5.1-es és 5.2-es alintézkedések pályázhatóságát 13, illetve 3,7 millió eurós keret­összeggel. A két pályázat természeti csapások okozta károk  megelőzését, enyhítését szolgáló beruházásokra, illetve a mezőgazdasági termelőképesség visszaállítását célzó intézkedésekre biztosít támogatást.

A pályázati összegeket célirányosan az afrikai sertéspestis visszaszorítására és felszámolására fordítják. Az 5.1-es intézkedésnél a pályázat keret­összege két alösszetevő között oszlik meg (akárcsak a tavalyi első kiíráskor). Külön pályázhatnak a magáncégek, szövetkezetek és termelői csoportok, mellettük saját keretösszeget kapnak a közintézmények (állategészségügy terén illetékes hatóságok és azon önkormányzatok, amelyek fennhatósága alatt határátkelőhelyek, illetve vadászterületek vannak). Az első kategóriába tartozó, állattartással foglalkozó cégek és szövetkezetek a pályázati támogatásból fertőtlenítőfelszereléseket, a biológiai biztonságot szolgáló felszereléseket vásárolhatnak, építkezhetnek (pl. öltözőket, tusolókat a farm alkalmazottjai számára), s elszámolhatóak olyan védőkerítések megépítésének költségei is, amelyek megakadályozzák a vaddisznóállomány házi sertésekkel való érintkezését. A támogatás mértéke magáncégek esetében 80, szövetkezetek és termelői csoportok esetében 100 százalékos. A támogatás legtöbb 250 ezer euró lehet.

A nekik elkülönített keret­összegből a közintézmények vásárolhatnak fertőtlenítőberendezéseket (maximálisan 30 ezer euró értékben), diagnosztikai laboratóriumi felszereléseket, a biológiai minták szállítására alkalmas gépjárműveket (legtöbb 100 ezer euró értékben), legtöbb 20 ezer euró értékben pedig az elpusztult vagy kilőtt vadállatok ideiglenes tartására alkalmas hűtőkamrák beszerzési költségeit is elszámolhatják. A támogatás mértéke ezen pályázói kör esetében is 80 százalékos, illetve 100 százalékos abban az esetben, ha a pályázó hatóság az állattenyésztők nevében és felhatalmazásával pályázik, a pályázat útján pedig igazolja a beruházás közös használatát.

Az 5.2-es intézkedésre (támogatás a mezőgazdasági termelőképesség visszaállítására) olyan sertéstartó telepek pályázhatnak, amelyeknél a sertéspestis 30 százalékos nyereségkiesést okozott. Itt is másodszori kiírásra kerül sor hamarosan, a pályázati tájékoztató szerint a támogatás maximális értéke 200 ezer euró lehet. Támogatják újranépesítés céljával megvásárolt tenyészállatok beszerzési költségeit (az állategészségügyi hatóság beleegyezése szükséges!), a gazdaság más állatfajjal való újranépesítésének, illetve az istálló átalakításának költségeit, ha az átalakítás után az megfelel az állategészségügyi előírásoknak.
A megyei vidékfejlesztési hivatal adatai szerint az 5.2-es intézkedésnél Kovászna megyéből tavaly senki sem pályázott, az 5.1-es intézkedés két alfejezetére 3 pályázatot tettek le.

A megyei vidékfejlesztési hivataltól azt is megtudtuk, hogy a jelenleg futó támogatási szerződésekhez kapcsolódóan az országos ügynökség január folyamán összesen 56,2 millió eurót fizetett ki a sikeres pályázóknak. A legtöbb pénzt – 13,2 millió eurót – a gazdaságok korszerűsítését célzó 4.1-es intézkedésnél utaltak át. A Leader-program helyi akciócsoportjainak 8,1 millió eurót ítéltek meg helyi stratégiájuk megvalósítására. Önkormányzatoknak saját infrastruktúrájuk fejlesztésére 7,97 millió eurót fizettek ki, fiatal gazdáknak (a 6.1-es intézkedés keretében) 4,75 millió eurót, mezőgazdasági és erdészeti infrastruktúra fejlesztésére 4,7 milliót, a mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatására 4,2 millió eurót, gyümölcsösök létesítésének támogatására pedig 3,43 millió euró támogatást utaltak át.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2307
szavazógép
2020-02-18: Gazdakör - Bokor Gábor:

Konferencián a legmegszállottabb mezőgazdászok

Nemzetközi méhészkonferenciának adott helyet az elmúlt hétvégén a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciaterme. Több mint százötvenen gyűltek össze a teremben – nem csak méhészek, hanem a méhészeti termékek egészségügyi hasznáról érdeklődők is. A háromszéki jelenlévők mellett a környező megyékből érkezettek is hallgatták az előadásokat. A legjelesebb előadó dr. Peter Kozmus, a méhészek világegyesülete, az Apimondia alelnöke volt. Az esemény meghatározó eleme volt a szinkrontolmácsolás, mely minden résztvevő számára lehetővé tette a hallottak megértését.
2020-02-18: Gazdakör - :

Egyre több a GMO

A bloomberg.com a közelmúltban ismertette, hogy míg 2000-ben az USA-ban termesztett kukorica és szója mindössze 25 százaléka volt génmódosított, tíz évvel később ez az arány 85, mára pedig 92 százalékra szökött fel.