Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Egyre több a GMO

2020. február 18., kedd, Gazdakör

A bloomberg.com a közelmúltban ismertette, hogy míg 2000-ben az USA-ban termesztett kukorica és szója mindössze 25 százaléka volt génmódosított, tíz évvel később ez az arány 85, mára pedig 92 százalékra szökött fel.

A környezetvédők veszélyt látnak a GMO-k előretörésében, ez azonban kétségtelenül hozzájárult a két növény termesztésében elért rekordhozamokhoz, és ahhoz, hogy ezek a kultúrák sikeresen vészelték át az elmúlt év rendkívül kedvezőtlen időjárási körülményeit (a kukoricát és a szóját a tavaszi áradások miatt egyaránt jóval később lehetett elvetni, nyáron hőség, kora ősszel pedig hóesés okozott gondot). Az bebizonyosodott, hogy a génmódosított növények szélsőséges körülmények között a standard fajtáknál jobb teljesítményt nyújtanak. Ezt az utóbbi két évtized kimagasló terméseredményei bizonyítják, bár ezekhez a precíz agrotechnika (többek között a precíziós vetés, az automatikus és a növények igényeihez igazított növényvédelem és tápanyagellátás) is hozzájárult. A Bloomberg elemzői szerint mindezek fényében az USA-ban a legtöbb fajnál a génmódosított növények részarányának további növekedése várható.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2304
szavazógép
2020-02-18: Gazdakör - Incze Péter:

Pályázat természeti csapás okozta károk enyhítésére (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy február 10-én az országos ügynökség közvitára bocsátotta két hamarosan kiírásra kerülő pályázat, az 5.1-es és az 5.2-es számú intézkedés tájékoztatóit. Akik a dokumentumokkal kapcsolatban javaslatokat szeretnének megfogalmazni, tíz napig megtehetik a consultare@afir.info e-mail-címen.
2020-02-18: Gazdakör - :

Digitális eszköztár

2018 novemberében indult el a FAIRshare elnevezésű projekt, amelyet a Horizont2020 keretprogramjának részeként támogatott az Európai Unió. A projekt fő célja, hogy felkészítse a gazdálkodókat a digitális korszakra, fejlessze a szaktanácsadók kapacitását azzal, hogy lehetővé teszi számukra a meglévő digitális eszközök elérését, kipróbálását, digitális megoldások beépítését tanácsadási folyamataikba.