Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KármentőAz ittas fogyasztóvédő és a korsó

2020. február 28., péntek, Jegyzet
Szekeres Attila

Az ügyészség nem sieti el a vádemelést Diacon ellen – írtuk másfél hónapja, miközben azt is előrevetítettük, úgy tűnik, leragadt az ügyészségen Gheorghe-Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője ügyében összeállított bűnügyi vizsgálati iratcsomó. Ugyanis korábban az iratokkal pingpongozott az ügyészség és a rétyi rendőrőrs. Közben kiderült, a dosszié mégsem állapodott meg, a pingpong folytatódik. Csak éppen nem eredményre játszanak a felek.

Ez igencsak elgondolkodtató. Hisz immár több mint másfél éve történt egy napnál világosabb bűneset. Írtuk már, hogy Mircea Diacon, akkor Kovászna megyei főfogyasztóvédő 2018. augusztus 25-én meghívottként részt vett a Réty Községi Napokon, és jócskán felhajtott a protokolláris célból ingyen hozzáférhető italból. Ezt követően autóba ült, és rengeteg szemtanú jelenlétében belerohant egy parkoló gépkocsiba. A községi rendőrőrs helyszínen tartózkodó munkatársai tetten érték, alkoholszondába fújatták, a műszer 1,2 mg/l szesztartalmat mért a kifújt levegőben. Az ittas vezetőt Sepsiszentgyörgyre szállították vérvételre. Tapasztalat szerint a vérben ezrelékben kimutatott alkoholtartalom hozzávetőlegesen a kifújt levegő literében milligrammban mért érték kétszerese. Eszerint Diacon vérében az alkoholszint 2,4 ezreléknyi lehetett, tehát a bűncselekmény 0,8 ezrelékben megállapított küszöbértékének háromszorosa. A pontos értéket sem a rendőrség, sem az ügyészség nem árulta el érdeklődésünkre. De bűnügyi iratcsomót nyitottak. Annak sorsáról több ízben érdeklődtünk. A rendőrség a sepsiszentgyörgyi ügyészségre irányított, mondva, hogy a kivizsgálás ügyész irányításával zajlik. Az ügyészség hol azt válaszolta, hogy még tart a vizsgálat, hol azt, hogy visszaküldték az iratcsomót a rétyi őrsre.

Közben igen alaposan kivizsgálták az ügyet. Lezárták az utat, újrajátszatták az esetet, felméréseket végeztek, összehasonlították a terepet a hivatalos tervrajzokkal. Akárhogy csűrték-csavarták, a baleset közúton történt. A helyi rendőrőrs munkatársain kívül sepsiszentgyörgyi szakemberek is dolgoztak az ügyön, közlekedésrendészek, bűnügyi rendőrök, s mégsem sikerült felgöngyölíteni. A nyomozást vezető ügyész számára még mindig nem volt tiszta a kép, s az iratcsomót ismét visszaküldte a rétyi rendőrőrsre.

A megye polgárai kíváncsian követik a történéseket, hiszen nem akárkiről van szó, hanem magyarellenességéről igen hír­hedtté vált köztisztviselőről. Mircea Diacon botrányos viselkedéséről többször írtunk lapunk hasábjain. A rendőrségtől elbocsátott, a polgárőrségtől kirúgott férfi kötött már bele „székely ízű” termékekbe, taxisok SIC-feliratú matricáiba, rendőri kísérettel zavart meg Árkoson egy rászoruló vallásórás gyerekek számára szervezett unitárius egyházi tábort, egy sepsiszentgyörgyi vendéglőben pedig ittasan, szolgálati idején kívül, de hivatali tisztségével kérkedve követelt megkülönböztető bánásmódot, kisajátította a zenekart, majd megfenyegette az ez ellen tiltakozó kamionsofőrt, minek következtében az orra találkozott a sofőr öklével. Abban az esetben az ügyészség rekordgyorsasággal eljárt, s a bíróság is elítélte a bántalmazót.

Diacon már hét éve vezetője a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatalnak. Kisebb megszakításokkal – viselt dolgai miatti politikai tiltakozások nyomán korábban áthelyezték. Előbb felfelé buktatták, 2018 decemberében a brassói székhelyű központi regionális fogyasztóvédelmi főfelügyelőség élére nevezték ki, két hónap múltán a Beszterce-Naszód Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal élére helyezték át időlegesen. Diacon visszaperelte magát, s tavaly májusban ismét a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal élére került. Néhány napja három hónapra időlegesen ismét Besztercére helyezték.

De térjünk vissza Diacon ittas vezetésére. A rétyi nem az első ilyen eset, csak az első dokumentált. Mielőtt megtörtént a bűneset, a polgármester, látva a fogyasztóvédő nagyon ittas állapotát, felajánlotta, hogy hazaviteti, ám Diacon saját kocsijával akart menni. Ez nála természetes volt. Megtette, és belerohant egy parkoló autóba. 2015. október 1-jén a fogyasztóvédelmi hivatal két nyugdíjba vonult munkatársa megvendégelte a kollégákat. A sepsiszentgyörgyi Park vendéglőben zajlott eszem-iszom után Mircea Diacon ittasan beszállt a hivatali kocsiba, s a Lukoil benzinkút melletti vendéglőbe hajtott az ivászatot folytatni. A előző öt liter bort megtetézték még négy literrel és négy sörrel is. Közben hivatali tisztségével kérkedve a zenekarral kizárólag román számokat játszatott. Akkor tört be az orra. Hívta a rendőröket, elszállíttatta magát törvényszéki orvoshoz bűnügyi látleletet vetetni. Aztán hajnalban visszatért, s úgy, ahogy volt, bekötözött orral, de részegen elhajtott a kocsival.

Nos, az ittas vezetések során bizonyára azt gondolhatta, neki mindent szabad. Mígnem Rétyen részegen balesetezett. Az ember a jól ismert közmondásra gondolhat:  Addig jár a korsó a kútra, amíg eltörik. A Kresz szerint az ittas vezetés bűncselekménye egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Igen ám, de másfél év alatt sem sikerült összeállítani a vádiratot. Esetünkben a korsó nemigen akar eltörni.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2307
szavazógép
2020-02-28: Közélet - Nagy B. Sándor:

Négyéves a Ringató

A múlt héten tartották az Esély Egyesület és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat partnerségében működő Ringató – Biztos Kezdet Gyerekház elnevezésű program negyedik születésnapját az őrkői Néri Szent Fülöp Multifunkcionális Központban, melyre nemcsak azokat a gyerekeket és szüleiket várták, akik most járnak a Ringatóba, hanem azokat is, akik már óvodások vagy akár előkészítő osztályosok lettek, mióta a program elindult. Az elmúlt négy év sikereiről és kudarcairól Tókos Judit szociális munkás, programkoordinátor számolt be lapunknak.
2020-02-28: Világfigyelő - :

Havonta tanácskozik a spanyol és a katalán kormány

Havonta tanácskozik mostantól a spanyol kabinet és a katalán autonóm közösség kormánya azzal a céllal, hogy rendezzék a kialakult politikai konfliktust – közölte közös nyilatkozatban a két kabinet szerdán, miután az első találkozót megtartották Madridban.