Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Havonta tanácskozik a spanyol és a katalán kormány

2020. február 28., péntek, Világfigyelő

Havonta tanácskozik mostantól a spanyol kabinet és a katalán autonóm közösség kormánya azzal a céllal, hogy rendezzék a kialakult politikai konfliktust – közölte közös nyilatkozatban a két kabinet szerdán, miután az első találkozót megtartották Madridban.

  • Quim Torra és Pedro Sánchez. Fotó: EFE
    Quim Torra és Pedro Sánchez. Fotó: EFE

A háromórás megbeszélést követően kiadott dokumentumban hangsúlyozták: a fennálló politikai probléma politikai megoldást kíván, amely párbeszéd révén érhető el.
Quim Torra katalán elnök a találkozó utáni sajtótájékoztatóján kijelentette: a konfliktus az olyan alapvető jogok tagadásából fakad, mint a véleményszabadság, a gyülekezési szabadság, de mindenekfelett a népek önrendelkezési joga. „Katalónia demokratikusan és szabadon akar dönteni saját politikai jövőjéről” – hangoztatta. Mint mondta, a két kormány elindult „a párbeszéd útján”, az első találkozó arra szolgált, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek, ismertessék álláspontjaikat és kinyilvánítsák: meg akarják oldani a helyzetet. Hozzátette: a következő megbeszélést márciusban Barcelonában tartják.

„Tudatában vagyunk az ellentéteknek, amelyek elválasztanak bennünket” – jelentette ki María José Montero spanyol kormányszóvivő, hozzátéve, hogy épp ezért nem is várnak rövidtávon megoldást. Véleménye szerint ez a megbeszélés az első nagyon fontos lépés volt az intézményi normalitás felé, és mind Katalónia, mind Spanyolország érdekében fontos, hogy valódi eredményt érjenek el. A szocialista politikus szerint csak párbeszédre lehet alapozni a jövőt a jobb együttélés érdekében.

A két kormány közötti tárgyalások megkezdése feltétele volt annak, hogy január elején a spanyol parlament szavazásán Pedro Sánchez miniszterelnökké választását lehetővé tegye tartózkodásával a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) párt, amely a függetlenségi katalán kormánykoalíció tagja.

A katalán kormány a tanácskozások során szeretné elérni egy, az állam által engedélyezett és elismert önrendelkezési referendum megtartását, valamint a bebörtönzött katalán függetlenségi politikusok szabadon engedését.

A spanyol kormány ezzel szemben elutasítja a népszavazást, és továbbra is az alkotmányba foglalt katalán autonómia fenntartása mellett áll.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 105
szavazógép
2020-02-28: Jegyzet - Szekeres Attila:

Az ittas fogyasztóvédő és a korsó (Kármentő)

Az ügyészség nem sieti el a vádemelést Diacon ellen – írtuk másfél hónapja, miközben azt is előrevetítettük, úgy tűnik, leragadt az ügyészségen Gheorghe-Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője ügyében összeállított bűnügyi vizsgálati iratcsomó. Ugyanis korábban az iratokkal pingpongozott az ügyészség és a rétyi rendőrőrs. Közben kiderült, a dosszié mégsem állapodott meg, a pingpong folytatódik. Csak éppen nem eredményre játszanak a felek.
2020-02-28: Világfigyelő - :

Döntő ponthoz érkezett a járvány terjedése

„Döntő ponthoz” érkezett a Covid-19 koronavírus-járvány, és ezért a kórokozó terjedésének feltartóztatására irányuló erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója tegnap.