Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Döntő ponthoz érkezett a járvány terjedése

2020. február 28., péntek, Világfigyelő

„Döntő ponthoz” érkezett a Covid-19 koronavírus-járvány, és ezért a kórokozó terjedésének feltartóztatására irányuló erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója tegnap.

„A vírus esetleges világjárvánnyá is válhat. Szó szerint fatális hiba lenne bármelyik országnak is azt feltételeznie, hogy őt nem fogja érinteni a koronavírus” – figyelmeztetett genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Kiemelte, hogy az iráni járványhelyzet súlyosabb lehet, mint azt hiszik jelenleg, és elmondta azt is, hogy egyeztetések zajlanak a júliusi tokiói olimpiai játékok szervezőivel a lehetséges forgatókönyvekről, annak elhalasztásáról azonban szerinte nem várható döntés a közeljövőben.

Hozzátette, a magukat biztonságosabbnak gondoló, gazdag és fejlett államok is kerülhetnek váratlan helyzetbe, és példaként Olaszországot hozta fel.

„Most azonban nem a félelemnek van itt az ideje, hanem a fertőzés megelőzését és az életek mentését célzó intézkedéseknek” – szögezte le a főigazgató, rámutatva, hogy a járvány iráni, olaszországi és dél-koreai terjedése „döntő ponthoz” érkezett.

Iránból eddig 245 megbetegedésről és 26 halálesetről érkezett jelentés, így a perzsa állam számít a második leginkább érintett országnak Kína után.

A WHO szerint a friss adatok alapján Kínán kívül 3474 megbetegedés volt összesen, és 44 országban ütötte fel a fejét a vírus. Görögországban, Norvégiában, Észak-Macedóniában, Pakisztánban, valamint Romániában az elmúlt 24 órában jelent meg a koronavírus. Tedros ezeknek az országoknak agresszív lépéseket javasol, mert ezekkel még meg lehetne gátolni a vírus elterjedését és életeket lehet menteni. „A félelem és a pánik nem segít” – zárta le gondolatait a WHO vezetője.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 96
szavazógép
2020-02-28: Világfigyelő - :

Havonta tanácskozik a spanyol és a katalán kormány

Havonta tanácskozik mostantól a spanyol kabinet és a katalán autonóm közösség kormánya azzal a céllal, hogy rendezzék a kialakult politikai konfliktust – közölte közös nyilatkozatban a két kabinet szerdán, miután az első találkozót megtartották Madridban.
2020-02-28: Világfigyelő - :

Hibáztak a Diamond Princess karanténjával

Hivatalosan is elismerte Japán, hogy hibát követhettek el a Diamond Princess óceánjáró karantén alá helyezésekor. Minderről a japán Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ vezetője, dr. Omagari Norio beszélt a CNN-nek adott interjú­jában.