Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2020. március 2., hétfő, Belföld

RENDKÍVÜL VÁLTOZÉKONY IDŐJÁRÁST JÓSOLNAK a meteorológusok márciusra: egymást váltogatják majd a nedves, hideg, illetve a száraz és meleg napok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szakértői szerint ez az időjárás a Délkelet-Európa fölötti légmozgásban történő változások, valamint a kelet-európai anticiklon kelet felé húzódása miatt következik be, amely lehetővé teszi, hogy meleg, párás levegő áramoljon térségünkbe a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán irányából.

A hőmérséklet egyértelműen megugrik februárhoz képest, ez alól csak az Erdély keleti részén lévő, hegyek által övezett medencék képeznek kivételt – állítják a szakemberek. Az 1961–2019 között jegyzett értékek arra utalnak, hogy a márciusi hónapot pozitív hőmérsékleti értékek jellemzik az alföldön, Dobrudzsában, Bánságban és Olténia nyugati régióiban, Kelet-Erdélyben mínusz 1-ig süllyedhet a hőmérő higanyszála, a Kárpátokban pedig mínusz 6 – mínusz 8 Celsius-fok is lehet. Az említett időszak márciusi meleg rekordját 1952-ben mérték, amikor március 30-án 32,8 Celsius-fokot mutattak a hőmérők Odobeşti-en. A márciusi hideg rekordot 2005. március 11-én jegyezték, ekkor mínusz 33 Celsius-fok volt az Obârşia Lotrului-i meteorológiai állomásnál. Az adatok szerint a márciusi hónap csapadékosabb, mint a téli hónapok, főleg Erdélyben és Moldva nyugati részén, valamint a Kárpátokban. (Agerpres)

GYÚJTOGATÁSSAL FENYEGETNEK. A Beszterce-Naszód megyei Besenyő faluban a hatóságok felállítottak néhány konténert, hogy majd oda vihessék azokat, akik koronavírus-fertőzést kapnak, és itt karanténba helyezhessék őket. A helyieknek nem tetszett a dolog, több százan vonultak utcára tiltakozni, és annyira haragosan léptek fel, hogy a megyei csendőrségnek kellett beavatkozni és megelőzni a komolyabb incidenst. „Nem akarjuk, hogy ezeket az embereket itt helyezzék karanténba. Félünk, mert családjaink, gyerekeink vannak. Ha nem oldják meg ezt a helyzetet, akkor magam fogom felgyújtani a konténereket, nem érdekel, ha börtönbe zárnak emiatt” – mondja egy helyi férfi az esetről készült televíziós riportban. A rendőrség és a csendőrség közös erővel lépett fel, így egyelőre sikerült lehűteni a kedélyeket. (Antena3/Transindex)

MAROSVÁSÁRHELYI FERTŐZÖTT? Koronavírus-fertőzés gyanújával szállítottak kórházba szombat délután egy marosvásárhelyi férfit. A Maros megyei Közegészségügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a páciens három napja érkezett haza Olaszországból, egy olyan régióból, amelyben több koronavírusos esetet is jegyeztek. A férfi légzési nehézségekre panaszkodott, ezért karanténba helyezték, és biológiai mintát küldtek tőle a kolozsvári járványtani intézetbe. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a megyében 81 személy van otthoni megfigyelés alatt. Közben a hét elején koronavírussal diagnosztizált Gorj megyei fiatalemberről kiderült, hogy már nem fertőzött. Jelenleg 52 személy van karanténban, 8796 pedig otthoni megfigyelés alatt. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a vírus ellen a leghatékonyabb védekezés a gyakori kézmosás, és kerülni kell a zsúfolt helyeket. (Marosvásárhelyi rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 262
szavazógép
2020-03-02: Világfigyelő - :

Nem lesz magyar képviselet a pozsonyi parlamentben

Nem jutott be magyar képviselet a pozsonyi parlamentbe a szombati szlovákiai parlamenti választáson. A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista a voksok 3,9 százalékát szerezte meg. Az MKÖ eredménye és a rájuk leadott voksok száma is magasabb, mint amennyit a választási párt legerősebb tagja, a Magyar Közösség Pártja (MKP) négy éve kapott, de ez a bejutásra – részben a viszonylag magas választási részvétel miatt – nem bizonyult elégnek. A Bugár Béla vezette szlovák–magyar vegyes párt, a Most–Híd sem jutott be a pozsonyi törvényhozásba. Ők az eddig feldolgozott voksok 2,05 százalékát kapták, ami kevesebb mint egyharmada négy évvel korábbi eredményüknek. A kudarc után Bugár Béla tegnap lemondott pártelnöki tisztségéről.
2020-03-02: Belföld - :

Nincs újabb beteg

Nem szaporodott a koronavírussal fertőzött romániai betegek száma a hétvégén, a korábban azonosított három páciens jól van, sőt egyiküket, a nulladik betegként számon tartott Gorj megyei fiatalembert gyógyultnak nyilvánították.