Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szijjártó Péter BelgrádbanMagyarország megvédi a határait

2020. március 3., kedd, Világfigyelő

Magyarország minden körülmények között megvédi a határait, nem fogunk beengedni egyetlen illegális bevándorlót sem – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Belgrádban.

  • Szijjártó Péter és Jadranka Joksimović. Fotó: KKM
    Szijjártó Péter és Jadranka Joksimović. Fotó: KKM

Számunkra az ország és a magyar emberek biztonsága az első – magyarázta, majd úgy folytatta: meg fogjuk védeni magunkat, ahogy megvédtük 2015-ben és azóta is. Azt is közölte, ha a szerbeknek segítségre és támogatásra van szüksége a saját déli határuk megvédése érdekében, akkor Magyarország készen áll erre, ahogy az előző években is, hiszen több váltásban eddig már több mint hatszáz magyar rendőr segített Szerbia déli határának a megvédésében, és jelenleg is húsz magyar rendőr van a szerb–észak-macedón határon. Erről Nebojša Stefanović belügyminiszterrel tárgyalt a külügyi tárca vezetője.

Szijjártó elmondta, a szerb belügyminiszterrel a határok megvédéséről egyeztetett, a Törökországban, valamint Szíriában kialakult helyzet, illetve a török–görög határon tapasztalt konfliktusok ugyanis komoly aggodalomra adnak okot, és ez arra enged következtetni, hogy az elkövetkezendő időszakban több százezres nagyságrendű migránshullám éri el a nyugat-balkáni térséget.

Ehhez kapcsolódóan Szijjártó felhívta a figyelmet arra, hogy telefonon konzultált a görög külügyminiszterrel, és biztosította támogatásáról. Rámutatott, hogy Magyarország pontosan tudja, milyen az, amikor szervezetten támadják meg az országhatárt, támadják a határt védő rendőröket és katonákat, és mindeközben a nemzetközi liberális média álhíreket gyárt.

Szijjártó Péter hozzátette, a jelenlegi helyzet is világosan mutatja, hogy milyen fontos a Nyugat-Balkán európai integrációja, hiszen minél délebbre van Európa védelmi vonala, annál jobb, ezért továbbra is azt szorgalmazzák, hogy a szerbekkel gyorsítsák fel az uniós csatlakozási tárgyalásokat. Szerbia készen áll arra, hogy öt új csatlakozási fejezetet megnyisson. Mi azt kérjük a horvát uniós elnökségtől, hogy ezeket a fejezeteket haladéktalanul nyissák is meg – tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban Jadranka Joksimović európai integrációért felelős miniszterrel is találkozott, őt is biztosította Magyarország támogatásáról. Közös sajtótájékoztatójukon elhangzott, hogy Szerbia és Magyarország között a diplomáciai kapcsolatokon felül a gazdasági kapcsolatok is kiválóak. Szerbia minden szempontból stratégiai partnere Magyarországnak – szögezte le a két miniszter.

Jadranka Joksimović példaértékűnek nevezte a két ország kapcsolatát és a közös gazdasági érdekek mentén történő lépéseiket. Köszönetet mondott a magyar kormánynak, amiért mindig támogatta Szerbia európai integrációs törekvéseit, valamint a kétoldalú kapcsolatok további bővítését.

Szerbia 2014-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. A teljes jogú tagság elnyerése érdekében a nyugat-balkáni országnak azoknak az elvárásoknak kell megfelelnie, amelyeket 35 csatlakozási fejezetbe foglaltak. Ezek közül Szerbia eddig tizennyolcat nyitott meg.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 1976
szavazógép
2020-03-03: Belföld - :

Csökken a liberálisok népszerűsége

Először csökkent a tavaly novemberben kormányra került Nemzeti Liberális Párt (NLP) támogatottsága az utóbbi egy évben, a tavaly ősz óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (SZDP) megítélése pedig először javult számottevően a tavalyi európai parlamenti választások óta – állapította meg a Hotnews.ro hírportál tegnap, az IMAS közvélemény-kutató intézet friss felmérését ismertetve.
2020-03-03: Világfigyelő - :

Zárva a Louvre (Koronavírus-veszély)

Tegnap – folytatólag már a második napon – sem nyitott ki a párizsi Louvre, a világ leglátogatottabb múzeuma, mert a koronavírus-fertőzéstől félő alkalmazottak úgy döntöttek, hogy élnek azon törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre. Miközben az egészségügyi hatóságok nem tartják indokoltnak a döntést, Emmanuel Macron francia államfő a járvány terjedésére hivatkozva lemondta több vidéki programját, s kizárólag a járvány okozta válságkezeléssel foglalkozik.