Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Választási kudarcLemondott az MKP elnöksége

2020. március 4., szerda, Világfigyelő

Lemondott a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöksége, miután a szombati parlamenti választáson nem jutott be a szlovák parlamentbe a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös felvidéki lista, amelynek az MKP volt a legerősebb szereplője.

Az MKP Országos Elnöksége, vállalva a politikai felelősséget a parlamenti választásokon elért eredményért, egyhangúlag lemondott, továbbá jóváhagyta az ügyvivő elnökség tagjait – írták közleményükben. Kifejtették: a pártban várható tisztújításig a parlamenti választásokon az MKP színeiben legtöbb preferenciaszavazatot szerző kilenc jelölt látja el a párt ügyvivő elnökségét. A párt áprilisra tervezett országos kongresszusáig az MKP Országos Tanácsának jelenlegi elnöke, Őry Péter tölti be az országos fórumokat előkészítő koordinátori szerepet.

Az MKP leköszönő elnöksége a hétfő esti órákban tartott ülésén döntött arról is, hogy a Most–Híd szlovák–magyar vegyes párttal csak azt követően ülnek le egyeztetni, ha már mindkét párt országos szerveiben lezajlott a tisztújítási folyamat.

A szombati voksoláson az MKÖ a voksok 4,1 százalékát szerezte meg, és így kívül rekedt a pozsonyi törvényhozáson. Nem jutott be a parlamentbe a Most–Híd sem, ők a voksok 2,05 százalékát szerezték meg. Erre az eredményre reagálva Bugár Béla, a Mos–Híd elnöke már vasárnap lemondott tisztségéről.

Az új szlovák parlamentbe a szombaton tartott választáson hat párt jutott be. Az első helyen a jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek végzett 25 százalékos eredménnyel, megelőzve a távozó kormány legerősebb pártját, a Robert Fico vezette, Irány – Szociáldemokráciát, amely a szavazatok 18,29 százalékát szerezte meg.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 98
szavazógép
2020-03-04: Belföld - :

Bővült a Digitéka

Kétszázezer oldallal és 16 újságcímmel bővült az erdélyi digitális tudománytár, a Digitéka, amelynek célja hozzáférhetővé tenni a széles közönség számára is a 19. és 20. századi erdélyi magyar sajtótermékeket és könyvkülönlegességeket.
2020-03-04: Világfigyelő - :

Szijjártó Péter Fehéroroszországban

Az Európai Unió megerősödéséhez szükség van az Eurázsiai Gazdasági Unióval való szorosabb együttműködésre – jelentette ki tegnap Fehéroroszország fővárosában, Minszkben Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Jelenleg Fehéroroszország az Eurázsiai Gazdasági Unió soros elnöke.