Szijjártó Péter Fehéroroszországban

2020. március 4., szerda, Világfigyelő

Az Európai Unió megerősödéséhez szükség van az Eurázsiai Gazdasági Unióval való szorosabb együttműködésre – jelentette ki tegnap Fehéroroszország fővárosában, Minszkben Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Jelenleg Fehéroroszország az Eurázsiai Gazdasági Unió soros elnöke.

  • Uladzimir Makej fogadja Szijjártó Pétert. Fotó: KKM
    Uladzimir Makej fogadja Szijjártó Pétert. Fotó: KKM

Szijjártó Péter elmondta, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unióban található nyersanyagok fontos szerepet játszhatnak az európai gazdaság fejlődésében, a legfontosabb energiatranzit-útvonalak is Fehér­oroszországon vezetnek keresztül.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Magyarország az elmúlt években annak is köszönhette gazdasági sikereit, hogy időben felismerte, kiegyensúlyozott külgazdasági stratégiát kell végrehajtani; a nyugati gazdasági kapcsolatok mellett figyelmet kell szentelni a keleti gazdasági kapcsolatoknak is. Mára ott tartunk, hogy a világgazdasági átalakulások sebességét legalább annyira diktálják Keletről, mint Nyugatól – hangsúlyozta a miniszter, aki szerint sok nyugat-európai ország is felismerte már ezt, és látszik, hogy Fehéroroszország gazdasága iránt is egyre nagyobb a nyugat-európai érdeklődés.

Szijjártó Péter közölte, a két ország közötti összeköttetés dinamikusan fejlődik. A jelenlegi heti három közvetlen légi járat hamarosan hétre bővül, mert a fehérorosz légitársaság heti öt, a Wizzair pedig heti két járatot üzemeltet majd a két ország között.

Szijjártó Péter Minszkben megbeszélést folytatott Szjarhej Kavalcsuk sport- és turisztikai miniszterrel, Anatolij Hacko agrárminiszterrel, Aljakszandr Csarvjakou gazdasági miniszterrel, valamint Uladzimir Makej külügyminiszterrel.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 983
szavazógép
2020-03-04: Világfigyelő - :

Lemondott az MKP elnöksége (Választási kudarc)

Lemondott a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöksége, miután a szombati parlamenti választáson nem jutott be a szlovák parlamentbe a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös felvidéki lista, amelynek az MKP volt a legerősebb szereplője.
2020-03-04: Világfigyelő - :

Tízmillió maszkot osztottak szét

Franciaországban az egészségügyben dolgozók számára tízmillió egészségügyi maszkot osztottak szét a gyógyszertárakban, és további 15–20 millió leszállítása várható az igények szerint az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez.