Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Leonard Azamfirei marad a rektor

2020. március 5., csütörtök, Belföld

Harmadik rektori mandátumát kezdheti meg a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) élén Leonard Azamfirei professzor. A George Emil Palade Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemmé átnevezett multikulturális tanintézet versenyvizsga útján választotta ki kedden az új rektorát, Leonard Azamfirei volt az egyedüli jelölt a tisztségre.

  • Fotó: Nepujsag.ro
    Fotó: Nepujsag.ro

Az érvényes tanügyi törvény értelmében egy személy két egymás utáni teljes rektori mandátumot tölthet be. Leonard Azamfirei arra hivatkozva pályázta meg a harmadik mandátumát is, hogy a második mandátuma nem volt teljes. 2018. április 27. és június 2. között ugyanis hat hétre felfüggesztette a rektori tisztség betöltését, hogy egy külföldi körúton vegyen részt.
Az egyetem honlapján román nyelven közzétett menedzseri tervében a rektorjelölt azt tűzte ki célul, hogy az egyetem a romániai felsőoktatási intézmények élvonalába kerüljön mind az oktatás, mind pedig a kutatás területén. Az egyetem fejlesztését az innováció, az integráció és a nemzetköziesítés jegyében képzelte el. A húszoldalas menedzseri tervben nagy hangsúlyt kap az a törekvés, hogy az egyetem minél több külföldi hallgatót vonzzon az idegen nyelven elindított programjaira, és alig esik szó a magyar nyelvű oktatásról.
Szilágyi Tibor, az egyetem szenátusának elnökhelyettese az MTI-nek azt nyilatkozta: folytatják küzdelmüket azért, hogy az egyetem magyar tagozata döntési önállóságot nyerjen az intézményen belül.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2349
szavazógép
2020-03-05: Belföld - :

Borboly Csaba válasza

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke cáfolta Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökének arra vonatkozó utalásait, miszerint nem tett volna feljelentést az úzvölgyi konfliktus ügyében.
2020-03-05: Belföld - :

Hírsaláta

MEGBORUL A ROMÁN EREDET­ELMÉLET? Megtiltották a román hatóságok Alekszej Umnov-Gyenyiszov orosz kutató belépését Romániába, aki azt terjeszti, hogy a dákok a szlávok leszármazottjai – közölte kedden a G4Media.ro hírportál. Oroszország bukaresti nagykövetségének Facebook-bejegyzése szerint a szentpétervári tudóst a bukaresti repülőtérről fordították vissza.